субота, 11 червня 2022 07:06

У Європі стали на захист української мови: дата

У Європі стали на захист української мови: дата
Перше засідання Міжнародного літературного конгресу в Парижі відбулося 11 червня 1878 року Ілюстрація: arthurchandler.com

11 червня 1878 року в Парижі вперше прозвучала доповідь українською мовою та на її захист. Її виголосив на Першому літературному конгресі письменників Європи публіцист та вчений Михайло Драгоманов.

Спеціально для конгресу вчений підготував французькомовну працю "Література українська, проскрибована урядом російським". Її роздавав учасникам зібрання сам Драгоманов, а допомагав йому російський письменник Іван Тургенєв. Окрім літературних та мовних проблем, виклав у ній коротку та змістовну історію України.

Свою доповідь Драгоманов розпочав зі слів: "Я єсмь українець". Далі звернувся до 150 присутніх, розповів про Валуєвський циркуляр, а також Емський указ імператора Олександра ІІ, що забороняв друкувати та ввозити в імперію з-за кордону будь-які книги українською мовою, ставити концерти та театральні вистави, викладати українською мовою у початкових школах.

"Навряд чи легко буде членам конгресу повірити тому, що в Європі заборонено цілу літературу, і що цей факт, яким би неймовірним він не видавався, вчинено тепер - у другій половині XIX століття", - казав Драгоманов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонили ввозити українські книжки

Учений наводив положення з праці. Розповів про історію України, про її становище під Російською імперією, про багатство української мови та літератури та висновки авторитетних вчених та письменників щодо них. Врешті висловив сподівання, що "конгрес не залишиться байдужим до скарг і знайде спосіб прийти на допомогу".

У той час на конгресі головував письменник Віктор Гюго, який був обізнаний з українською проблемою. Заслухавши палку доповідь Драгоманова сказав: "Потвора всесилля, яка тримає у своїх руках хрест, який закінчується мечем, і скіпетр, який закінчується батогом. Він деспот, самодержець, який мучить за власною примхою цілі народи".

Михайло Драгоманов (1841-1895) - вчений і громадський діяч. За дорученням Київського університету три роки працював у Берліні, Празі, Відні, Флоренції, Гайдельберзі та Львові. Потім виїхав з Києва через політичні переслідування. У Женеві заснував часопис "Громада". Читав лекції про Україну в європейських університетах. Останні шість років працював у Софії в Болгарії на кафедрі загальної історії історико-філологічного факультету. Похований на місцевому цвинтарі.

Зараз ви читаєте новину «У Європі стали на захист української мови: дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі