пʼятниця, 13 березня 2020 10:29

Школам наказали викладати російську

Школам наказали викладати російську
Російська мова стала основним предметом у школах. Фото: galinfo.com.ua

Уряд СРСР прийняв постанову про обов'язкове вивчення російської мови у школах союзних республік 13 березня 1938-го. Партія продовжила політику русифікації.

У документі зазначалося, що викладання російської мови у школах поставлено незадовільно. Причиною цього називали шкідничу роботу контреволюційних троцькістських та буржуазно-націоналістичних елементів, що прагнули підірвати "братню єдність народів СРСР".

Необхідність посиленого вивчення російської мови обґрунтували тим, що в умовах багатонаціональної держави мовні знання є потужним засобом спілкування між народами, що зумовить культурне і господарське зростання. Також вказувалося, що опанування російською мовою сприятиме подальшому вдосконаленню національних кадрів в області наукових і технічних знань. Наостанок ішлося, що знання російської забезпечить необхідні умови для успішного несення всіма громадянами СРСР військової служби в лавах Червоної армії та на флоті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школам дозволили відмовлятися від української мови

Підкреслювали, що рідна мова є основою викладання у школах національних республік і що тенденція до перетворення російської мови з предмета вивчення в мову викладання, що призводить тим самим до утисків рідної мови, є шкідливою і неправильною. Попри це, така тенденція все ж стала домінантною. Вдруге, після згортання політики "українізації", розпочалася активна русифікація української освіти.

Російська викладалася з другого класу як основний предмет, обсягом не менше 4-5 годин на тиждень.

Пленум ЦК КП(б)У 18 листопада 1933-го ухвалив постанову про припинення українізації в республіці. Вона фактично дублювала рішення Раднаркому СРСР від 14 грудня 1932-го про припинення українізації на Кубані. У політиці коренізації сталінська влада вбачала одну з причин саботажу збирання зернових та загрозу цілісності СРСР. На штучний Голод не зважали.

Зараз ви читаєте новину «Школам наказали викладати російську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі