четвер, 19 липня 2018 13:52

Розповіли про підпільника, який вигадав власний алфавіт

Розповіли про підпільника, який вигадав власний алфавіт
Упівець вів записи таємними символами. Фото: Zik

Боєць УПА Володимир Черкавський вигадав власний алфавіт, коли 20 років переховувався від радянських спецслужб.

Чоловік ховався в селі Старі Петликівці Бучацького району Тернопільської області у своєї знайомої Петрунелії Щербань. Чоловік увесь час лежав у сховку завдовжки 2,5 м та шириною менш ніж метр, повідомляє "Історична правда".

Підпільник прочитав у криївці книгу "Стародавня історія". Вирішив створити власний алфавіт, який був би зрозумілий лише йому.

"Він захотів створити шифр, яким би міг вести свої записи. Цей алфавіт був доволі цікавим. Саме такою мовою Черкавський і нотував собі книжки та рецензії", – згадує кандидат історичних наук Сергій Волянюк.

1955-го підпільник вирішив приготувати їжу хворій Петрунелії Щербань. Черкавський спіймав сусідську курку і його побачив місцевий дільничний. Повстанець вистрілив у міліціонера та втік. У липні 1967 року, зранку, до помешкання Петрунелії навідались спецслужби із обшуком. Володимира Черкавського арештували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонили ввозити українські книги з-за кордону

Слідчому Черкавський намагався довести, що вилучений під час арешту зошит із невідомими позначками – це вигаданий ним алфавіт, а не зашифровані послання.

"Із 1940-х у підпіллі широко практикувалося ведення кодів. Можливо, працівники КДБ думали, що це повстанський шифр і хотіли добути ключ, щоб розшифрувати інші документи", – зазначає Сергій Волянюк.

Володимира Черкавського засудили до 10 років колонії суворого режиму та ще 5 років заслання. Петрунелії Щербань дали 3 роки.

Відбувши увесь термін покарання, 1982-го Володимир Черкавський повернувся на Тернопільщину.

Станом на 18 травня 1928 року в Україні діяло 17 632 загальноосвітні школи. Найбільше із них було шкіл з українською мовою викладання. У них навчалося 2 млн 105 тис. школярів. Про це повідомив народний комісар освіти УСРР Микола Скрипник у Харкові на засіданні політбюро ЦК КП(б)У. Обговорило стан трудових шкіл національних меншин в УСРР. Це було за часів українізації.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про підпільника, який вигадав власний алфавіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі