четвер, 13 вересня 2018 15:31

Ректор університету розпочав боротьбу з прихильниками латинки

Ректор університету розпочав боротьбу з прихильниками латинки
на посаді ректорі Львівського університету очолив боротьбу проти прихильників заміни кирилиці латинкою. Фото: Суспільний кореспондент

13 вересня 1848-го у Львові в університеті відкрили кафедру української мови на чолі з 34-річним професором Яковом Головацьким. Він викладав українську мову та літературу у 1864-1866-х. На посаді ректора Львівського університету очолив боротьбу проти прихильників заміни кирилиці латинкою.

Разом із побратимами Маркіяном Шашкевичем та Іваном Вагилевичем заснували об'єднання "Руська трійця", уклали збірник "Русалка Дністровая".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автора української "Читанки" відмовилися ховати у Львові

1867-го емігрував із родиною до Росії, сподіваючись одержати кафедру в одному з університетів, але завадило недосконале володіння російською мовою, пише журналіст Ганна Черкаська на сайті uahistory.com.

У другій половині життя він змінює свої погляди і стає так званим "москвофілом". Його обґрунтування існування "одної руської народності та одної руської літератури" аж до виступів проти вживання української мови в літературі та науці мали негативний вплив на розвиток галицької та закарпатської інтелігенції.

Новий правопис запровадили в Україні 5 вересня 1933-го.

Він замінив "скрипниківку", яка діяла з 1928 -го. Букву "ґ" вилучили із абетки як "буржуазно-націоналістичну".

Зараз ви читаєте новину «Ректор університету розпочав боротьбу з прихильниками латинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі