неділя, 20 грудня 2020 11:20

По монастирях почали вилучати україномовні книги

По монастирях почали вилучати україномовні книги
Києво-Печерський монастир 1724-го оштрафували за невиконання наказу Петра І Фото: 7chudes.in.ua

Московський цар Петро І 20 грудня 1720-го видав указ київському губернаторові князю Петру Голіцину вилучити усі записи не російською мовою в монастирях України.

"По всіх монастирях держави, переглянути і вилучити давні жалувані грамоти та інші листи оригінальні, а також книги історичні, рукописні та друковані", - йшлося в документі.

Того ж року вийшов загальний указ, щоб "книг ніяких, крім церковних попередніх видань, не друкувати, а ті старі книги з книгами великоросійського друку зрівняти, щоб ніякої різниці і "особливого наріччя" в них не було".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лавра почала видавати книги

1724-го московська цензура наклала 1 тис. рублів штрафу на архімандрита Києво-Печерської лаври за те, що там надрукували церковну книга "Триодь" "не совсем с великороссийским сходная".

Московські війська зруйнували вщент місто Батурин 13 листопада 1708 року. Гетьманську столицю знищили за наказом царя Петра І, щоб помститися Івану Мазепі за перехід на бік шведського короля.

Зараз ви читаєте новину «По монастирях почали вилучати україномовні книги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі