середа, 25 листопада 2020 12:56

Мовознавця засудили до заслання

Мовознавця засудили до заслання
Всеволод Ганцов розробив вчення про українські діалекти. Фото: UAHistory

25 листопада 1892 року в Чернігові народився український мовознавець та лексикограф Всеволод Ганцов.

Зі школи він почав займатися українською та російською діалектологією та історією мови. Його 1-ю науковою публікацією стало "Описание говора села Патюти Козелецкого уезда Черниговской губернии".

3 1 жовтня 1918 року Ганцов отримав відрядження до Київського університету святого Володимира з підвищеною професорською стипендією терміном на 2 роки. 3 21 лютого 1919 року він почав працювати в Українській академії наук як постійний член i секретар Комісії по складанню академічного словника живої української мови. Був керівником комісії з червня 1920 року по серпень 1929 року.

3 19220-го Ганцов увійшов до складу науково-дослідної кафедри мовознавства при Київському університеті як науковий співробітник. З 1925 року обраний дійсним членом кафедри і керівником її секції української мови. Займався діалектологією, історією української мови, українського правопису, лексикографії. У праці "Діалектологічна класифікація українських говорів" він розробив наукові засади діалектологічного членування української мови.

Ганцов став автором розділу "Фонетика" у проєкті українського правопису 1926 року. З 5 грудня 1927-го по 21 лютого 1929 року перебував у закордонному відрядженні в Берлінському університеті. Там ознайомився з методикою організації праці по складанню лінгвістичного атласу німецької мови. Бачився з українськими емігрантами.

21 серпня 1929 року Ганцова заарештували за звинуваченням у причетності до сфальсифікованої ДПУ "Спілки визволення України". Обвинувачення заперечував, але був засуджений до 8 років позбавлення волі з обмеженням у правах на 3 роки нібито за роботу на СВУ. Суд заявив, що він отримував завдання від емігрантів у Берліні.

Після 21 серпня 1937 року Ганцова продовжували утримувати у Соловецькій тюрмі. У травні 1938 року він отримав ще 8 років виправно-трудових таборів. На його клопотання не відповідали.

Всеволод Ганцов вийшов на волю в грудні 1946 року. Вирушив до Запорізької області, де в Обіточненському агрономічному технікумі працювала його сестра і де мешкала 80-річна мати. Завдяки підтримці інших мовознавців він отримав посаду позаштатного співробітника Інституту російської мови АН СРСР в секторі "Словника мови О. С. Пушкіна". У грудні 1949-гоГанцова знову заарештували і кинули за ґрати до Володимирської слідчої в'язниці. Його оголосили соціально небезпечним елементом та заслали до селища Караул Усть-Єнісейського району Таймирського національного округу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затвердили новий український правопис

Восени 1956 року мовознавець зміг повернутися в Україну. Постійно мешкав у Чернігові. Його наукові здобутки визнавали вчені, але влада не давала йому реабілітацію. Він писав листи до керівників СРСР. 1958-го Ганцова реабілітували та призначили пенсію у 52 рублі. Врахували лише роботу бухгалтера на півночі.

Всеволод Ганцов помер 5 жовтня 1979 року у Чернігові.

Учений Іван Огієнко закликав священників читати Євангеліє українською мовою 24 вересня 1919-го. Звернення стало одним із перших після призначення його на посаду міністра культів УНР. У ті часи українці намагалися створити незалежну від Росії помісну церкву.

Зараз ви читаєте новину «Мовознавця засудили до заслання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі