середа, 11 листопада 2020 11:10

Міністерство освіти підтримало програму русифікації

Міністерство освіти підтримало програму русифікації
Активна русифікація українців почалася у період брежнєвського "застою" Фото: wikipedia

Міністерство освіти УРСР підписало директиву про "Удосконалення вивчення російської мови в школах" 11 листопада 1978 року. В країні розпочалася нова хвиля русифікації.

Відомство фактично виконувало попередні жовтневі рішення ЦК КПРС і уряду СРСР, відомі, як "Брежнєвський циркуляр". А відповідна постанова Ради Міністрів УРСР з'явилася 2 листопада.

Усім міністерствам і відомствам, пов'язаним із освітою та наукою, наказали до 1983-го значно вдосконалити програми та підручники з російської мови для навчальних закладів з українською, молдавською, угорською і польською мовами навчання та передати такі підручники до шкіл у великій кількості. Вимагали збільшити випуск літератури російською мовою для дітей.

З 1980/1981 навчального року ставили завдання запровадити обов'язкове вивчення російської мови в перших класах загальноосвітніх шкіл з українською мовою навчання.

Школи повинні були забезпечити висококваліфікованими викладачами. У розпорядженні стояла примітка: "особливо сільські школи". Влада розуміла, що найміцніші позиції українська зберігає саме в селах. Їх прагнули послабити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українець у великому місті переходив на російську

Для підготовки зацікавлених викладачів мали вдосконалити навчальний план педагогічної спеціальності "Російська мова і література у школах з українською мовою навчання", зміцнювати кафедри російської мови у ВНЗ, заохочувати студентів високими стипендіями, будувати гуртожитки, їдальні тощо. У школах і університетах мали створити кабінети російської мови та літератури, оснащити їх найкращою тогочасною технічною апаратурою.

З того часу українська мова стала другорядним предметом. Кількість учнів, які вивчали її, зменшилася з 73% до 49%. Не вживали українську й у науково-дослідних установах. Панувала атмосфера наклепів і доносів, приниження української мови.

Подібні рішення впливали не лише на школу та її учнів, а й на суспільство в цілому. Російська отримала значну перевагу в художній і науковій літературі, періодиці, театрі та кіно, радіо. Україномовних книжок друкували 38%, згодом і ця цифра зменшилася. Міцніші позиції зберегла лише газетна преса.

Гарантувала російська мова й успішну кар'єру.

Русифікація українців тягнулася з кінця XVII ст. Була активною як у період панування Російської імперії, так і Радянського Союзу. Наприклад, 13 березня 1938 року уряд СРСР прийняв постанову про обов'язкове вивчення російської мови у школах союзних республік.

У документі зазначалося, що викладання російської мови у школах поставлено незадовільно. Причиною цього називали шкідничу роботу контреволюційних троцькістських і буржуазно-націоналістичних елементів, що прагнули підірвати "братню єдність народів СРСР".

Зараз ви читаєте новину «Міністерство освіти підтримало програму русифікації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі