середа, 21 жовтня 2020 13:14

Для чого насправді радянська влада проводила українізацію

Для чого насправді радянська влада проводила українізацію
Радянська українізація тривала у 1920-1930-х і була частиною всесоюзної політики коренізації. Фото: Родина

Письменниця Євгенія Кузнєцова розповіла, навіщо сталінське керівництво проводило українізацію у 1920-1930-х. Записує цикл розмов про мовну політику в СРСР на своєму YouTube-каналі.

"Навіщо ж була ось ця вся свобода 1920-х? Це державне утворення було ще хитким і мало серйозні ризики дезінтеграції, тому керівники й прийняли рішення насадити комуністичну ідеологію на місцях. Сам Сталін говорив не дуже прямо, але дотично, що підтримка місцевих культур - це лише перший етап. Для іноземного селянства радянська влада мала стати рідною, а це було можливо тільки тоді, коли місцевий документообіг і освіта були би на місцевих мовах. Після того як вони виконали б функцію ідеологічної освіти, настав би другий етап, коли місцева культура піде на звітну периферію, а на території всього СРСР діятиме спільна мова", - розповідає письменниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "І зараз є люди, які пов'язують із російською свої надії на багатство"

Зазначає, що цією "спільною мовою" відверто російську Сталін не називав, казав про якусь "нову". Нагадує, що СРСР не збирався залишатися у своїх кордонах. Планував світову революцію - саме тому мова мала бути прийнятною для "всього світу". Отже, підтримка місцевих культур була не ціллю, а засобом поширення ідеології.

"Варто згадати і наркома освіти УРСР Григорія Гринька, - додає Кузнєцова. - Виступаючи перед освітянами на Миколаївщині, він казав, що влада не має ціллю підтримувати якусь конкретну культуру, її завдання -комуністичне виховання, а хто так не думає, тому не місце в радянській освіті. Уже за кілька років обурювався тим, що російські спеціалісти, які прибувають в Україну, не вчать українську мову, а армія стає інструментом русифікації".

Обурювалися й інші чиновники, які не розуміли, що українізацію згортають. Згодом усіх їх репресують.

Колишнього наркома освіти УРСР і прихильника українізації Олександра Шумського вбили в Саратові 18 вересня 1946 року. Розпорядження щодо ліквідації дали Йосип Сталін, Микита Хрущов і Лазар Каганович.

Шумський очолював Наркомат освіти у 1924-1927 роках. Звертався до Сталіна з проханням надати українцям можливість самим обирати політичних лідерів, сприяв українізації. Після того його звинувачували в поширенні в Україні антирадянських настроїв. Вигадали "національний ухил", який прозвали шумськізмом.

Зараз ви читаєте новину «Для чого насправді радянська влада проводила українізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі