пʼятниця, 02 вересня 2011 17:45
Ігор Луб'янов
Ігор Луб'янов
Ігор Луб'янов

Російський Київ

- Ми литвини, а наша столиця - Вільно. Уяви собі, як це - жити без столиці, - розповідав мені Олексій, товариш із Мінська.

Це було як грім серед ясного неба. Тоді я мало знав про Білорусь, але в дитинстві дивувало те, що білоруський та литовський герби - майже однакові.

Термін "Білорусь" виник за часів Катерини ІІ. Самі білоруси намагаються виправити це "непорозуміння". Я чув і варіант "кривичі", і "литвини", і ще кілька. Але вже пізно, кажуть.

Взірцем для нинішніх свідомих білорусів є Велике князівство Литовське. На їхній погляд, це була білоруська держава, з білоруською офіційною мовою. А те, що "жмудь" привласнила собі назву "Литва", досі сприймають як національну трагедію.

- Але у вас із росіянами те саме, - плескає по плечу Олексій.

Вільно стало частиною Литви після Ризького миру. Спитали всіх, окрім самих віленців, стверджують білоруси. Коли литовці ввійшли до Вільна, місцеве білоруське населення не розуміло їхньої мови. Але Вільно Білорусь втратила назавжди.

Лукашенко замінив білоруську символіку на радянські "світанок на болоті" й "капусту"

- Це так, якби Київ був російський, - пояснює мінчанин.

Саме тому гербом Білорусі після відновлення незалежності стала Погоня - символ Великого князівства Литовського. Литовці теж обрали її своїм гербом, тож вийшов конфуз. Розсудив усіх Лукашенко 1997-го: замінив білоруську символіку на радянські "світанок на болоті" й "капусту", як кажуть литвини.

Зараз про історію в Білорусі говорять мало. Люди пишаються чистими вулицями та низьким рівнем злочинності. І відносинами з "братнім російським народом". Стара символіка подобається, але до нової - "всі звикли":

- Хай уже буде так, як є.

Зараз ви читаєте новину «Російський Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі