пʼятниця, 16 вересня 2011 15:15
Ігор Луб'янов
Ігор Луб'янов
Ігор Луб'янов

Яким віршем звабити дівчину

- Які вірші ти читаєш, щоб звабити дівчину? - спитала мене одна білявка. Вона зацікавилася ефектними рецептами Дмитра Лазуткіна про те, як затягти дівчину в ліжко. Мало не кожен зі студентів-гуманітаріїв вряди-годи бавився такими експериментами. Дехто бавиться досі. Я - теж.

Як справжній басараб, ще в юності, я мав напохваті три вірші: один українською, один румунською та один - болгарською. На дискотеку до нас приїжджали дівчата із сусідніх молдавських та болгарських сіл, тож мої De ce nu-mi vii ("Чому не йдеш до мене") Міхая Емінеску та "Не, не мога да спя" ("Ні, не можу я спати") Веселина Ханчева стали мало не візитівками. Не думаю, що це найефектніші вірші, але що знайшов, те й вивчив. Дівчатам подобалися поезії рідною мовою і я мав добру компенсацію. Українкам розповідав Симоненкове "Ображайся на мене, як хочеш".

В університеті значно розширив цей джентльменський набір. Причому, методом проб і помилок, визначив, що дівчата найбільше цінують Симоненка, Бобинського, Вінграновського та Рильського. Їхні вірші водночас ніжні й прості для сприймання. Стуса або Антонича читати не має сенсу, якщо не хочеш цілу ніч провести у філософських розмірковуваннях із цигаркою в роті.

Завжди дієвий був Петрарка. Його 61-й сонет приносив дівчатам таке захоплення, що переходити до українських поетів було вже не потрібно. Хоча, наскільки я розумію, в Петрарці їм подобалася більше мова, бо однаково вони нічого не розуміли.

Коли я почав їздити по інших країнах, то зрозумів, що європейки дуже подібні до наших. Лише одного разу німкеня Сабіна виразно сказала "А тепер переклади!", коли я шепотів їй на вухо того-таки Симоненка. І я пошкодував, що не обрав Рільке.

А нещодавно в Грузії одна дівчина змусила мене вивчити напам'ять "Половецьке побачення" Ґіорґі Леонідзе, на цілих сім строф.

Тепер хочеться лише двох речей. Вчити й далі вірші, розповідаючи їх дівчатам. І щоб цієї колонки ніколи не побачили мої батьки.

Зараз ви читаєте новину «Яким віршем звабити дівчину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі