четвер, 13 вересня 2018 18:05

Типи теплових насосів: як вибрати свій?

Будинок може вважатися по-справжньому затишним тільки тоді, коли в ньому підтримується комфортна температура і організована безперебійна подача гарячої води. Однак зробити це потрібно ще й так, щоб при максимально високому функціоналі обладнання воно було настільки економним, наскільки це можливо. Прекрасний вибір для такої ситуації - теплові насоси компанії Mycond. І ринок пропонує сучасному споживачеві величезний асортимент цих пристроїв. Тому вибирати потрібно те, що найкращим чином підійде для конкретної ситуації.

Як зробити такий вибір? Він буде залежати головним чином від того, яка енергія для споживача найбільш доступна - повітряна, водна або енергії землі.

Повітряні теплові насоси

Це найпоширеніший різновид серед інших. І це закономірно: якщо для роботи водних або грунтових агрегатів потрібно, щоб будинок розташовувався в досить специфічному місці, то з повітрям все набагато простіше - воно є скрізь.

Отримують енергію з повітря не тільки в теплу пору року. Навіть якщо за вікном 15-градусний мороз, це зовсім не означає, що в холодному повітрі немає енергії, яку можна зібрати. Звичайно, її там буде набагато менше, ніж в сонячний червневий полудень, але все одно вона є. Тепловий насос її збирає, концентрує і передає в опалювальну систему будинку, і навіть в тріскучі холоди з крана власника буде текти приємно тепла вода.

Температура одержуваної води може бути найрізноманітнішою: можна налаштувати систему і на +30°С, а можна і на +70°С. Від такого налаштування буде залежати і те, наскільки великі будуть витрати. Тому чим менше встановлюється температурна планка, тим менше доведеться платити з власного гаманця. Примітно, що саме повітряний різновид теплових насосів найбільш економічний і при найменших витратах найшвидше окупається.

Повітряний насос прекрасно комбінується з фанкойлом, надаючи можливість доповнити домашній комфорт не тільки системою опалення, а й системою кондиціонування. Однак корисно пам'ятати, що потужність цього обладнання падає в міру того, як знижується температура за вікном. Тому для створення стабільних умов всередині будинку слід звертати увагу на грунтові або водяні різновиди.

  Експерти розповіли, як правильно вибрати тепловий насос
Експерти розповіли, як правильно вибрати тепловий насос

Водяні теплові насоси

Це обладнання надає споживачеві значну перевагу: у нього низька установча потужність, яка дозволяє тепловому насосу навіть в умовах серйозних температурних коливань повітряного середовища працювати досить стабільно. І також стабільно економити гроші, які витрачаються на електропостачання будинку.

Але у такого плюса є і зворотна сторона. Як зрозуміло з назви агрегату, для його роботи потрібна вода. А це значить, що в самій безпосередній близькості від будівлі повинна бути водна артерія, що забезпечує стабільність рівня води в свердловині і постійну можливість скидати відпрацьовану воду. У холодний період року водойми починають замерзати, і для безпроблемного функціонування теплового насоса потрібно дотримати баланс: свердловина повинна бути досить глибокою для забезпечення водою, але не повинна бути глибше 20-метрової позначки, тому що потужності для неї у обладнання може вже не вистачити і економія впаде до нуля.

Ще однією складністю використання цього різновиду є ті труднощі, які у користувача з'являються в ході отримання дозволу на використання обладнання. Так що з легалізацією системи можуть виникнути проблеми.

  Експерти розповіли, як правильно вибрати тепловий насос
Експерти розповіли, як правильно вибрати тепловий насос

Грунтові теплові насоси

Це обладнання теж непросто легалізувати, проте відмовлятися від нього користувачі при цьому не бажають. І для цього є досить вагома причина: незважаючи на те, що для роботи пристрою потрібно бурити свердловину до 50 метрів глибиною, стабільність його роботи буде максимальною, залежність від коливань природних температур - дуже слабкою, установча потужність невелика і вартість підведення електроенергії виявляється досить скромною. Звертати увагу на таке обладнання буде раціональним в тому випадку, якщо система опалення вибирається виходячи з витрат на проведення до споруди електроенергії.

Однак не слід забувати, що витрати на свердловину тут можуть бути порівняні з витратами на сам агрегат, тому окупається грунтовий тепловий насос повільніше інших різновидів.

Як зробити вибір?

Першим кроком стане оцінка розташування споруди - від цього залежить, яке обладнання можна або не можна буде використовувати в даному випадку. Потім споживач визначається з тим, який бюджет він готовий і здатний виділити на придбання обладнання і реалізацію проекту.

Практично універсальним та найбільш маловитратним варіантом стане повітряний тепловий насос, але, якщо дозволяють кошти та розташування будинку, можна придивлятися й до водяних та ґрунтових типів.

Зараз ви читаєте новину «Типи теплових насосів: як вибрати свій?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі