субота, 27 лютого 2021 08:25

Темна стеля у квартирі: всі за і проти
7

З відносно недавніх пір в дизайні інтер'єрів поряд з класичним білим кольором стелі стали з'являтися і більш оригінальні варіанти оформлення стелі в різних кольорах і відтінках. Особливо екстравагантно в домашньому інтер'єрі виглядають темні та чорні стелі.

У деяких стилях інтер'єру таке дизайнерське рішення може виглядати цілком гармонійно і доречно, особливо при виборі монохромної гами. Такі стилі, як, наприклад, поп-арт, ар-деко, авангард або мінімалізм допускають наявність чорної стелі або стелі темних, близьких до чорного кольору відтінків. Крім цього, не так вже рідко можна побачити багаторівневі натяжні стелі, де рівні виконані в контрастних кольорах — як правило, центральна, більш висока частина поверхні стелі — темна, а частина, що обрамляє її по периметру приміщення, — світла.

Звичайно, серед більшості власників квартир побутує думка, що чорна стеля, як і чорний або темний колір великих поверхонь та об'ємних предметів інтер'єру в цілому, сприяє створенню депресивного настрою і зниженню енерготонусу. Проте трапляються і більш сміливі власники, вибирають стиль і колірну гаму для свого домашнього інтер'єру попри поширені стереотипи і всупереч шаблонами.

Вибираючи колірне рішення для своєї квартири або власного будинку, важливо усвідомлювати, що чим більш незвичайними і нестандартними будуть відтінки приміщень та основних поверхонь, тим вище ризик, що такий інтер'єр швидко набридне.

Як і яскраві кольори фруктової палітри, чорний колір і дуже темні відтінки фіолетового, бордового, шоколадного, зеленого і синього кольорів, здатні звернути на себе увагу гостей, здивувати оригінальної картинкою приміщення, але для постійного проживання підходить далеко не кожен результат польоту дизайнерської думки.

Тому перш, ніж зробити вибір на користь екстравагантності і епатажу в домашньому інтер'єрі, варто ретельно продумати всі деталі, використовувати 3D-візуалізацію, відвідати наживо приміщення з темними і чорними стелями, щоб чітко й усвідомлено приймати рішення.

Чорні глянсові натяжні стелі в житлових приміщеннях, та ще й так зване "зоряне небо", вже не актуальні, мода на них вже пройшла

Основна особливість стелі в приміщенні будь-якого призначення полягає в тому, що стеля функціонально не використовується: по ній не ходять, цвяхи не забивають, картини не вішають, але при цьому вона несе дуже важливе смислове навантаження, створюючи емоційний фон і відповідний настрій.

При складанні колористичної карти інтер'єру треба обов'язково враховувати і колір стелі. Важлива також і її фактура. Це можуть бути і балки, і ліпнина і розпис, декоративна штукатурка.

У сучасній квартирі стеля може бути будь-якою: і білою, і кольоровою, і чорною, але її колір повинен брати участь у співзвуччі кольорів інтер'єру. "Перекоси" погані у будь-якому випадку: як в "кімнаті з білим стелею, з правом на надію", так і в повністю чорному приміщенні. У такому відчувається брак енергії.

Важливо також пам'ятати, що з чорним кольором слід бути обережним: наприклад, чорні глянсові натяжні стелі в житлових приміщеннях, та ще й так зване "зоряне небо", вже не актуальні, мода на них вже пройшла.

Якщо ж говорити про актуальні тенденції, то варто зазначити, що цікаво виглядає, наприклад, стеля, змонтована з використанням балок, — причому, таке дизайнерське рішення доречне не тільки в традиційно прийнятих кухнях-їдальнях, але і в спальнях. Вхід в приміщення з ліжком зазвичай розташовується збоку, а балки розташовані уздовж основної осі. Тому при вході в приміщення спальні спочатку видно балки в ракурсі — то є їх бічні сторони, — і таким чином створюється враження, що стеля того кольору, в який пофарбовані балки. Коли ж людина опиняється всередині, то її візуальному сприйняттю відкривається другий колір стелі. Таким чином, приміщення розкривається поступово, розповідаючи історію, вигадану дизайнером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як гармонійно вписати білу плитку в інтер'єр

Важливо, щоб в домашньому інтер'єрі все було гармонійно — у цьому запорука гарного настрою, яке здатне створити приміщення, де ми знаходимося.

Обов'язкова умова для приміщення з темною стелею – гарне освітлення. Пам'ятайте, що багато точок штучного світла – необхідність.
Ще один відмінний варіант – світлі стіни + підлога і темна стеля як головний акцент. Також темний колір можна використовувати додатково на одній зі стін.

Зараз ви читаєте новину «Темна стеля у квартирі: всі за і проти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі