пʼятниця, 15 жовтня 2021 11:23

Основні види дахів для канадських будинків із SIP-панелей

Основні види дахів для канадських будинків із SIP-панелей
Каркасні будинки за канадською технологією можуть мати різні види покрівель. Фото: servusbud.od.ua

Дах - найважливіший конструкційний елемент будь-якої будівлі. Важливо зробити правильний вибір з урахуванням технічних особливостей усіх типів дахів. Від грамотності пристрою покрівельної системи залежатиме надійність і безпека всього котеджу.

Каркасні будинки за канадською технологією можуть мати різні види покрівель. Варто спиратися на поверховість і тип будівлі, бюджет будівництва та архітектурні особливості будівлі.

Які бувають типи покрівлі для каркасного будинку

Ви можете побудувати дім із СІП-панелей з такими типами дахів:

Плоский дах. Економічне рішення з ухилом не більше 3°. Модна тенденція, яка приваблює простотою монтажу і невибагливістю в обслуговуванні/ремонті. Корисний простір на даху можна використовувати як оранжерею, місце для сонячних батарей або зону відпочинку при належному рівні безпеки. Головне в експлуатації таких дахів - не допускати скупчення великої кількості снігу.
Скатна покрівля. Цей різновид має кут нахилу від 5° до 70°. Залежно від кількості скатів розрізняють односхилі, двосхилі, чотирьохскатні, шатрові покрівлі. Найзатребуванішим і найдешевшим варіантом є двосхилий дах. Його відносно просто встановлювати і експлуатувати. Крім того, горищний простір можна використовувати як житлову кімнату, кабінет або майстерню на мансардному поверсі.
Сферичний дах. Сміливе рішення, при цьому досить часто зустрічається сьогодні. Купольні покрівлі складніші в монтажі, але надійні завдяки своїй герметичності.

Якщо ви вибрали мансардну покрівлю, варто врахувати додаткові витрати на теплоізоляцію верхнього поверху, щоб уникнути тепловтрат і появи конденсату. Найчастіше як теплоізоляційний матеріал вибирають мінеральну вату або пінополістирол.

Як вибрати матеріал для даху каркасного будинку

Коли ви почнете розраховувати бюджет проєкту і планувати, з чого почати будівництво каркасного будинку, то переконаєтеся, що витрати на покрівельні роботи можуть зайняти 1/3 загального кошторису. Сума багато в чому залежатиме від складності конструкції та вибраних матеріалів.

У сучасному будівництві найчастіше зустрічаються такі типи покрівельних матеріалів:

- Черепиця. Розрізняють металочерепицю, бітумну і керамічну черепицю. Металева покрівля - найдешевший варіант, вона добре витримує механічний вплив і негоду, відносно легка і проста в монтажі. Любителі тиші повинні враховувати достатньо високий рівень шуму в дощову погоду. Бітумна або гнучка черепиця демонструє кращі показники звукоізоляції. Це дорожчий матеріал. Керамочерепиця також практична і зовні приваблива. Однак варто пам'ятати про її велику вагу в монтажі та розрахунку навантаження на фундамент.
- Бітумний шифер користується попитом в Україні. Це недорогий матеріал, який можна використовувати на поверхнях з ухилом більше 5 градусів. Мінусом є його схильність до вигорання і невисока морозостійкість.
- Металева покрівля. Представлена в листовому та рулонному варіантах. Монтаж проводиться внахлест і з кроком 30-50 см. Це практичне і недороге рішення, яке відрізняється довговічністю та міцністю незалежно від складності покрівельної конфігурації.

Вибираючи матеріал і форми даху, пам'ятайте: що простіша конструкція, то дешевше вона обійдеться.

Зараз ви читаєте новину «Основні види дахів для канадських будинків із SIP-панелей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі