Шиферний дах покривають гумовою фарбою

Автор: nashaotdelka.ru
  Перед фарбуванням шиферний дах очищають мийкою високого тиску. Така збиває бруд, мох, зрізує верхній спрацьований шар
Перед фарбуванням шиферний дах очищають мийкою високого тиску. Така збиває бруд, мох, зрізує верхній спрацьований шар

Просочують протигрибковою ґрунтовкою

— Років зо п'ять планували перекривати хату, — згадує 64-річний Петро Григоренко з міста Сміла Черкаської області. — Та після розмови з кожною бригадою відмовлялися. Майстри пояснювали, скільки це все коштуватиме і до чого готуватися.

Хата Петра Олексійовича вкрита шифером. Од віку матеріал почорнів, укрився мохом, у кількох місцях протікав. Узимку набирався вологи, від надлишкової ваги прогнулися крокви. Деякі згнили.

— Майстри сказали, що треба все знімати і робити новий дах — від початку до кінця, — продовжує Петро Григоренко. — Ми мали закупити крокви, балки, дошки, профнастил, цемент із піском і арматурою. Майстри планували залити з бетону новий армопояс на стіни. Покласти мауерлат — брус, який кріпиться зверху на стіну й на який опираються крокви. Хто не рахував, а менше 100 тисяч гривень не виходило. Це при тому, що хата три неділі мала стояти без даху взагалі. В подальшому це тягнуло ремонт усередині, бо дощі ­залили б.

Григоренки вирішили пофарбувати дах.

— Знайомий порадив не рушити конструкцію, — каже Петро Олексійович. — Заліз на горище. Прогнуті балки підняв автомобільним домкратом, підсилив новими. Прикріпив на болти. Ще поставив кілька додаткових опор. Напівживі балки просочив антигрибковою ґрунтовкою, щоб цвіль не роз'їдала далі. На даху поміняли п'ять листів шиферу на новий. Ззовні все вичухали й покрили гумовою фарбою, прикріпили нові коньки. Заодно змінили підшиву, поставили пластикові ливнівки. Все обійшлося до 30 тисяч гривень. Дах рівненький, красивий. І не тече.

— Зараз є фарба, що перетворює старий шиферний дах на новий, — говорить майстер 52-річний Олександр Томащук із Києва.

Розповідає, як реставрує дах.

— Ми не рушимо все, хоч із нового зробити простіше, — каже. — Спочатку переглядаємо конструкцію, підсилюємо свіжими кроквами, дошками. Вирівнюємо площини даху. Потім перевіряємо на герметичність. На кожному даху змінюємо до десятка шиферин. Ставимо нові коньки з оцинкованої бляхи. Заливаємо каучуковим герметиком стики за димарем.

Після облаштування конструкції очищають покриття мийкою високого тиску.

— Має бути професійна з тиском до 300 барів, — продовжує. — Така вичухує шифер добіла, знімає верхній струхлявілий шар. Залишаємо на три-чотири дні в літню спеку ­добре висохнути. Просочуємо антигрибковою ґрунтовкою. Вона вбиває спори грибків усередині матеріалу і додатково скріплює його.

Висохлий шифер покривають гумовою фарбою.

— Кілограм коштує майже 100 гривень. Вистачає нанести одним шаром на 8 "квадратів", — говорить Олександр Томащук. — Ми покриваємо з пульверизатора, накладаємо два шари. Фарба робить дах красивим, гладким та інертним. Шифер не натягує вологу, не стає важчий. Сніг і пил не затримуються. Перший дощ — і блищить як новий.

Підшиву робить нову.

— Не зустрічали жодного даху, на якому вона ще жива, — каже Олександр Томащук. — Добре, що її робити просто і дешево. На хату площею до 150 "квадратів" треба кубометр нових дощок, до 30 "квадратів" профнастилу із дірочками для руху повітря і саморізи.

Зараз ви читаєте новину «Шиферний дах покривають гумовою фарбою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі