Овочі з городу обійдуться дорожче магазинних

Автор: MASTERBUD.DP.UA
  Каркаси теплиць усе частіше оббивають армованою плівкою. Матеріал складається з двох шарів полі­етиленової плівки, між якими є армований шар із скловолоконної сітки. Покриття служить до десяти років
Каркаси теплиць усе частіше оббивають армованою плівкою. Матеріал складається з двох шарів полі­етиленової плівки, між якими є армований шар із скловолоконної сітки. Покриття служить до десяти років

Теплиця окупиться за два роки

— Років 10 переконую сусідів, що город перестав бути місцем для вирощування овочів, — каже 50-річний Петро Мельник з Обухова під Києвом. — Називайте як завгодно — територія для селекційних експеримен­тів, занять фізичною працею, хобі, окраса двору. Але точно не город.

Переконує, що вирощувати городину у відкритому ґрунті невигідно.

— Десятки разів рахував, у скільки обходиться відро картоплі, — розповідає. — Скільки грошей треба віддати, щоб землю переорати, удобрити, зафрезувати, розпушити. Потім — купи насіння, саджанці, засоби від шкідників, хвороб, для стимуляції росту. Все це щороку дорожчає. Я вже не кажу, скільки треба ще вкласти сил, часу і здоров'я. Все літо гни спину із сапою, граблями, шлангом, оприскувачем.

Якщо неврожай — городина пропаде, як не старайся. Коли з погодою пощастило, то в сезон на ринку помідори з огірками коштують копійки. Сусідка каже, що у фермерських помідорах одна хімія, а в неї з городу — натуральні. У самої в хліві два ящики всяких препаратів.

Вирощувати городину радить у теплиці. Користується парником 15 років. Спочатку мав маленькі, з дерев'яним каркасом і плівковим накриттям. Три роки тому побудував великий стаціонарний на бетонному фундаменті. Обшив полікарбонатом.

— Вирощувати городину в теплиці — задоволення, — каже Мельник. — Місця займає мало. Все родить, незалежно від погоди. Грошей на добрива й хімію від шкідників йде у рази менше. Не треба бігати за трактористом. А головне — працювати легше. Рослини сонце не випалює, дощі не заливають, вітер не ламає і град не б'є. Воду на полив і перегній вимірюю відрами, а не кубометрами й КамАЗами.

У квітні всі чекають тепла, щоб насіння посходило, а в мене вже третя зелень і редиска. У червні все сохне на кістку, а в мене — наливається.

Петро Миколайович радить городникам спробувати садити овочі в теплиці.

— При грамотному використанні теплиця розміром 6 на 10 метрів дає більше врожаю, ніж город площею 10 соток, — говорить. — А головне — працює майже весь рік, із лютого по грудень. Я на кожен Новий рік маю свіжі помідори. Першу зелень збираю у лютому. І не граюся з нею з ранку до світанку. На тиждень витрачаю кілька годин, у своє задоволення.

Петро Мельник переконує, що найпростіша теплиця окупиться за два роки. Радить, як її обрати.

— З першого разу не підберете оптимальну, скільки б не слухали всяких совєтчиків, — розповідає. — Бо парники різні за розміром, ­формою, типом каркасу, матеріалом покриття. Спробуйте з найпростішого, найдешевшого. Дерев'яний каркас і плівка. З часом зрозумієте, який вам підходить і які культури там вирощуватимете. Буряки чи кавуни — точно не для теплиці.

Зараз ви читаєте новину «Овочі з городу обійдуться дорожче магазинних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі