четвер, 24 квітня 2008 15:03

В Обливаний понеділок не можна заспати

Автор: джерело: Україна та українці. Київ, 2006
  Жарти біля криниці: дівчина й парубок із Бахмача на Чернігівщині.Початок XX століття
Жарти біля криниці: дівчина й парубок із Бахмача на Чернігівщині.Початок XX століття

28 квітня, понеділок — святого апостола Хоми, а також апостолів Аристарха, Пуда та Трохима з числа 70. Усі три апостоли прийняли мученицьку смерть у Римі за часів правління імператора Нерона (67 р.). Із Великоднього понеділка починаються Проводи: протягом тижня відвідують могили померлих родичів, влаштовують поминальні трапези.


29 квітня, вівторок — святих мучениць сестер Агапії, Ірини та Хіонії, яких за наказом імператора Діоклітіана у ІV ст. катували за вірність християнству. Понеділок і вівторок Великоднього тижня називають Обливаними. Зранку обливають у ліжку водою тих, хто заспав, хлопці на вулиці обливають дівчат, щоб були здоровими протягом року, а у вівторок дівчата — хлопців.


30 квітня, середа — мученика Адріана Коринфського, який жив у ІІІ ст. За руйнування поганського святилища, відмову принести жертву язичницьким богам його спалили у печі. Великодню середу святкують, щоб град та грім не зачепили господи влітку.


1 травня, четвер — святого Косьми-сповідника, єпископа Халкідонського, який не підкорився указу імператора Лева Вірменина про вилучення ікон із храмів і до смерті протистояв іконоборцям (ІХ ст.). У Великодній четвер справляють Навський Великдень — поминають усіх небіжчиків, які цього дня святкують Великдень мертвих. На Кузьму радять сіяти моркву та буряки — добре вродять восени.


2 травня, п"ятниця — преподобного Івана Ветхопечерника, монаха в лаврі поблизу Вифлеєма, що називалася Ветхою — найстаршою з палестинських монастирів. Досягнув високої духовної досконалості та прославився подвижництвом (VIII ст.). До Івана Старопечерного пасічники оберігають бджіл від холодів, щоб улітку мати багато меду.

3 травня, субота — преподобного Федора Трихіна. Родом із заможної сім"ї, він прийняв постриг, строго дотримувався посту, носив тільки грубу колючу волосяницю — трихіну. За життя творив чудеса, виганяв нечистих духів. Після смерті його мощі мироточили і зцілювали немічних. Квіти треба сіяти на повний місяць, щоб були "повними" — гарно цвіли.


4 травня, неділя — священномученика єпископа Януарія (ІV ст.). За відмову зректися християнства святителя кинули на розтерзання хижим тваринам, які його не зачепили. Після страти мощі святого перенесли до Неаполя, тепер Італія, де біля них відбувалися чудеса: воскресали мертві, зцілялися невиліковно хворі, припинялося виверження Везувію. В Україні святого Януарія вважали покровителем борців і всіх, хто приймає двобій.

Зараз ви читаєте новину «В Обливаний понеділок не можна заспати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі