четвер, 31 липня 2008 18:03

По Борисові та Глібові розпочинається остання косовиця

4 серпня, понеділок — рівноапостольної Марії Магдалини з сирійського міста Магдали (І ст.). Вона вела порочне життя. Після зустрічі з Ісусом розкаялася, стала його послідовницею. У народі Марію Магдалину шанують як захисницю від холери.

5 серпня, вівторок — вшанування Почаївської ікони Божої матері — однієї із найбільших святинь української церкви. У ХVІ ст. образ потрапив із Константинополя до волинської поміщиці Анни Гойської. Після прозріння її брата, сліпого від народження, поміщиця передала чудодійну ікону монахам Почаївського монастиря. За легендою, 1675 року турки й татари напали на монастир. Заступництво Божої матері Почаївської примусило їх зняти облогу й відступити.

6 серпня, середа — мучениці Христини (ІІІ ст.) та мучеників князів Бориса та Гліба — перших святих Київської Русі (1015 рік). Свято вважають "громовим"— не радять працювати в полі. Після літнього Бориса й Гліба розпочинається остання косовиця.

7 серпня, четвер — Успіння праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці (І ст.). Яка цього дня погода до обіду, такою буде й зима до грудня, по обіді — після грудня. Дощ віщує сніжну зиму.

8 серпня, п"ятниця — преподобного Мойсея Угрина (1043 рік). Із братами був на службі в князя Бориса. Після його вбивства Мойсей таємно прийняв постриг і згодом став ченцем Києво-Печерського монастиря. Листя перевертається верхнім боком донизу — на дощ.

9 серпня, субота — святого великомученика Пантелеймона (ІІІ–ІV ст.). Син знатного язичника Євстратія. Пантелеймон був освіченим і успішним лікарем. Побачивши на вулиці мертвого хлопчика, ужаленого єхидною, молився Ісусові про воскресіння померлого. Вирішив: якщо молитва здійсниться, то прийме хрещення. Дитина ожила, а Пантелеймон іменем Христовим почав зцілювати хворих. За проповідь християнства його палили у вогні, кидали диким звірам, саджали в бочку з гвіздками. Витерпівши всі муки, Пантелеймон загинув від ударів ножами. Із його ран замість крові потекло молоко. Суха олива, до якої його прив"язали, зазеленіла й дала плоди.

Святого Пантелеймона шанують як цілителя від багатьох хвороб. Своїм покровителем його вважають лікарі, знахарі, костоправи та шептухи. День — "важкий", строго забороняється працювати, розводити вогонь у печі. Інакше Пантелеймон небесним вогнем попалить копи на полі. Ще його називають Паликопом.

10 серпня, неділя — апостолів із 70 учнів Христа: Прохора, Никанора, Тимона, Пармена (І ст.). Жовте листя з"явилося в серпні — на ранню осінь.

Зараз ви читаєте новину «По Борисові та Глібові розпочинається остання косовиця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі