четвер, 16 жовтня 2008 16:30

Після Якова починаються осінні холоди

20 жовтня, понеділок — мучеників Сергія й Вакха, римських воєначальників, страчених за християнську віру (ІІІ–ІV cт.). Згадують Сергія Послушливого — святого, що спочив у Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря (ХІІІ ст.).

На Сергія-капусника жінки шаткують капусту. Збиралися по черзі до кожної хазяйки. Та накривала стіл, виставляла могорич тим, хто допомагав їй складати капусту в бочки на зиму. Запрошували музик, співали й танцювали. Звідси пішла назва забави — "капусник".

21 жовтня, вівторок — святої Пелагії-діви (ІІІ–ІV cт.) і преподобних Таїсії (ІІІ ст.) і Пелагії (ІV cт.)

— блудниць, що покаялися, прийняли чернечий постриг і добрими вчинками й молитвами спокутували свої гріхи. Згадують преподобного Трифона, архімандрита В"ятського, чудотворця (ХVІІ cт.). Готуються до похолодань: "Трифон шиє шубу, а Палажка ладить рукавиці".

22 жовтня, середа — апостола Якова, першого єпископа Єрусалимського (І ст.). Початок осінніх похолодань: "Після Якова тепла ніякого".

23 жовтня, четвер — собор Волинських святих і святителя Амфілохія, єпископа Володимир-Волинського (ХІІ ст.). Володимирська єпархія — одна з найдавніших на Русі, заснована рівноапостольним князем Володимиром. Святитель Амфілохій 17 років управляв паствою, боровся з язичництвом і княжими міжусобицями.

24 жовтня, п"ятниця — собор оптинських старців із Свято-Введенської Оптиної пустині, монастиря в Калузькій губернії (ХІХ — поч. ХХ ст.). Оптинські подвижники продовжили давню чернечу традицію старцівства й духовного наставництва. Напередодні згадують оптинського старця, ієросхимонаха Амвросія (ХІХ ст.). Він тяжко захворів і дав обітницю в разі зцілення присвятити себе Богові. До нього в Оптину пустинь приїжджали за розрадою як бідні й нужденні, так і письменники та громадські діячі.

25 жовтня, субота — святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського (ІV cт.). Був воєначальник при імператорі Юліані Відступникові. Йому явився Христос, коли він дорогою на поле битви взимку віддав жебракові половину свого плаща. Став монахом, заснував у Франції перший у Європі монастир, був обраний єпископом у місті Турі. За легендою, уникаючи цієї посади, він сховався від посланців у загороді для гусей, але вони видали його своїм ґелґотінням. Вважають патроном воїнів і покровителем гусей.

26 жовтня, неділя — мученика Веніаміна диякона, який проповідував у Персії, де охрестив багатьох язичників, за що прийняв мученицьку смерть (V cт.). Згадують преподобного Веніаміна Печерського (ХІV cт.). Був багатим купцем, але роздав своє майно бідним і прийняв постриг у Києво-Печерській лаврі. Похований у Дальніх (Феодосієвих) печерах.

Зараз ви читаєте новину «Після Якова починаються осінні холоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі