четвер, 26 червня 2008 17:07

На Зеню заготовляють липовий цвіт

30 червня, понеділок — мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла, братів зі знатної перського родини (ІV ст.). Прибули послами до римського імператора Юліана-Відступника. Будучи християнами, відмовилися брати участь у язичницьких жертвоприношеннях. За це імператор, всупереч законам про мирних посланців чужих країн, наказав їх катувати, а потім стратити.

Якщо вночі на небі спалахують зірниці, це віщує гарний врожай.

1 липня, вівторок — мучеників Леонтія, Іпатія та Феодула, римських воїнів, які у І ст. прийняли смерть за християнську віру. "Липень — маківка літа, грудень — шапка зими. Якщо в липні стоїть спека, то в грудні чекай сильних морозів".

Погоду намагалися передбачати за поведінкою тварин: якщо жаби стиха кумкають — на дощ, голосно кричать — на хорошу погоду, мовчать — перед похолоданням. Худоба збивається докупи — на бурю. Під час дощу кури не ховаються — дощ кілька діб.

2 липня, середа — мученика Зосими, воїна із фракійського м. Аполлони. Він витерпів катування розпеченим залізом, але не зрікся християнської віри (ІІ ст.). За наказом правителя Антіохії Доміціана йому відрубали голову.

Зосиму вважають покровителем і помічником пасічників. Кажуть, що цього дня бджоли запасають мед. "Якщо бджоли кусаються й сідають на стінки вулика, буде сильна спека".

3 липня, четвер — священномученика Мефодія, єпископа Патарського в Малій Азії (ІV ст.). Захопивши його, язичники довго знущалися над святим, а потім відтяли голову. Цього дня слідкують за павуками: згортає павутину й ховається у шпарку — буде негода, якщо плете велику павутину — на стійку й погідливу погоду. Якщо на Мефодія дощ, то падатиме 40 днів.

4 липня, п"ятниця — преподобного Юліана Тарсійського з малоазійської провінції Кілія, якого втопили в Егейському морі за відмову зректися віри (ІV ст.). Якщо цього дня мурахи ховаються в мурашник, а жаби виповзають на сушу, плигають по траві — на дощ.

5 липня, субота — святих мучеників Зинона та Зини з м. Філадельфії в Аравії (ІV ст.). Зинон роздав своє майно нужденним, відпустив на волю рабів і зі слугою Зиною проповідував християнство. За це язичники стратили їх після довгих катувань. На Зеню заготовляють липовий цвіт на зиму.

6 липня, неділя — мучениці Агрипини-римлянки, яка відмовилася від шлюбу й присвятила себе Господеві (ІІІ ст.). Під час гоніння на християн за часів правління імператора Валеріана померла від тортур язичників. На Купальної Горпини рано до схід сонця треба заготовляти лікарські трави.

Зараз ви читаєте новину «На Зеню заготовляють липовий цвіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі