четвер, 07 серпня 2008 18:52

На Спасівську Явдошку з городів забирають огірки

11 серпня, понеділок — мученика Калиника (ІІІ–ІVст.). "Якщо Калиник не закалинить, то Лупа не залупить": якщо цього дня немає холодів — на Лупу (5 листопада) не буде приморозків, чекай теплої осені.

12 серпня, вівторок — святого Івана Воїна, римського воєначальника (ІVст.). За відмову переслідувати християн його кинули до в"язниці. Після смерті імператора Юліана Івана Воїна звільнили й він присвятив життя служінню Богу і ближнім. Вважають, що Іван Воїн захищає тих, хто служить у війську, рекрутів. Опікується подорожніми. Карає злодіїв і допомагає розшукати вкрадене. Добре цього дня сіяти озимину — буде "сильною".

13 серпня, середа — заговини на двотижневий Успенський піст (до Успіння Пресвятої Богородиці — 28 серпня), який у народі називають Спасівкою. Піст строгий, забороняється їсти м"ясо, рибу, молочні продукти.

14 серпня, четвер — винесення Чесних Древ Хреста Господнього. Звичай виносити хреста на шляхи й вулиці для освячення місць і відвернення хвороб, що траплялися під час серпневої спеки, здавна утвердився в Константинополі. У церквах на утрені виносять Чесний Хрест і покладають на аналой. Під хрест кладуть трави та квіти, відвар з яких уживають при хворобах очей і голови та нервових недугах.

Цього дня згадують мучеників Маккавеїв і матір їхню Соломонію, яку вшановували матері, вагітні й пупорізні баби. У народі свято називають Маковеєм, Першим або Медовим Спасом. У церкві освячують мед, воду і букети квітів із маківками — "маковейчики". Маковеївський букет зберігають за образами як оберіг від нечистої сили, нещасть, хвороб.

15 серпня, п"ятниця — перенесення 428 року мощей першомученика архідиякона Стефана до Константинополя. "На Стефана жито п"яно" — не прибране з поля збіжжя починає хилитися до землі й висипатися. Закінчується збирання зернових.

16 серпня, субота — преподобного Антонія Римлянина (ХІІ ст.). Роздавши майно жебракам і нужденним, Антоній покинув Рим і протягом 20 років був пустельником. Рік прожив на березі моря на камені у пості й молитві. Бурею камінь зірвало в море й дивом прибило до річки Волхов поблизу Новгорода. Тут святий започаткував монастир на честь Різдва Пресвятої Богородиці. "Антон на жовтень дивиться" — яка погода цього дня, такою буде цей осінній місяць.

17 серпня, неділя — мучениці Євдокії (ІVст.). На Спасівську Явдошку прибирають на городах огірки, залишаючи лише "жовтяки" на насіння.

Зараз ви читаєте новину «На Спасівську Явдошку з городів забирають огірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі