четвер, 18 вересня 2008 19:00

На осіннього Петра пересаджують квіти

22 вересня, понеділок — святих праведних Якима й Анни, із галілейського міста Назарет. До старості не мали дітей, що було великим соромом. Під час свята священик Рубін відмовився прийняти дари від Якима, бо вважав бездітного чоловіка недостойним цього. Подружжя стало ревно молитися. Ангел провістив, що у них народиться донька Марія, яку благословлятиме весь людський рід. Марія згодом стала матір"ю Ісуса Христа.

23 вересня, вівторок — святих мучениць Минодори, Митродори, Нимфодори із малоазійського міста Віфінії (ІV ст.). Сестри усамітнилися в пустелі, молитвами зцілювали хворих. Правитель краю наказав схопити їх і катувати, допоки не зречуться християнської віри. Сестри обрали смерть. На Минодори примічають: вітер північно-західний — зима буде люта, південно-східний — м"яка.

24 вересня, середа — преподобного Єфросина, кухаря монастиря в Палестині (ІХ ст.). Вів смиренне й побожне життя.

25 вересня, четвер — святого мученика Юлія (ІV ст.). Жив із 40 однодумцями в печері поблизу Анкири (Анкари). Язичники схопили його, катували, вимагали зректися віри. Перед смертю Юлій попросив Бога, щоб люди, які згадуватимуть його, звільнялися від пристрастей, а поля не чіпали шкідники й птахи.

26 вересня, п"ятниця — преподобного Петра з малоазійського міста Атроя (ІХ ст.). Усе життя провів у пості й молитві, за що отримав дар чудотворення. На осіннього Петра добре пересаджувати багаторічні квіти на зиму.

27 вересня, субота — Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Свято на честь освячення в Єрусалимі християнського храму на місці, де 335 року було віднайдено хрест, на якому розіп"яли Ісуса Христа.

На Здвиження останні птахи відлітають у вирій, "земля здвигається" — перестає родити, закривається і відпочиває до весни. Її не можна чіпати: копати, ворушити, вбивати кілки, інакше наступного року не буде дощів і врожай пропаде від посухи.

На Здвиження гаддя, вужі та ящірки ховаються під землю, збиваються в ямах у великі кубла. Щоб не потрапити до гадючника, у цю пору не ходили до лісу. Аби гадюки не покусали людей і худобу, два дні дотримувалися суворого посту. "Хто не обсіявся до Чесного Хреста, той не вартий і собачого хвоста".

28 вересня, неділя — мученика Порфирія (ІV ст.). Був актором. У місті Ефесі на день народження імператора Юліана Відступника в театрі розігрував знущання над таїнством святого хрещення. Раптово відчув Божу благодать, увірував у Христа, за що прийняв мученицьку смерть.

Зараз ви читаєте новину «На осіннього Петра пересаджують квіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі