четвер, 20 листопада 2008 17:18

На Матвія земля пріє

24 листопада, понеділок — преподобного Федора Студита (VІІІ ст.). Юнаком прийняв постриг, у Студійській обителі запровадив монастирський устав, яким до сьогодні керується Києво-Печерська лавра та багато інших православних монастирів. До нього звертаються з молитвою зцілити хвороби, захистити від пожежі, нападу диких звірів.

25 листопада, вівторок — ушанування ікони Божої Матері "Милостивої" (Киккської), написаної, за переказами, святим євангелістом Лукою. На острові Крит на її честь звели храм біля підніжжя гори Киккос. Ікона зцілює не тільки християн, але й іновірців, які звертаються до неї по допомогу від недугів. Список із неї особливою шаною користується в жіночому Микільському монастирі міста Мукачеве. Згадують Івана Милостивого, патріарха Олександрійського, який прославився добротою й милосердям. Якщо на Милостивого Івана іде дощ або сніг, сльотава погода протримається до початку грудня.

26 листопада, середа — святителя Івана Златоустого, архієпископа Константинопольського (ІVст.). 12 років проповідував Євангеліє і за своє красномовство отримав ім"я Златоуста. Уклав літургію, запровадив хресні ходи. Помер у Вірменії у вигнанні. До Івана Златоустого звертаються з молитвою позбавитися гордині й заздрощів.

27 листопада, четвер — апостола Пилипа (І ст.). Після Ісуса Христа проповідував у Галілеї, Греції, Малій Азії. Воскрешав померлих, лікував сліпоту, укуси змій. У фригійському місті Ієронолі прийняв мученицьку смерть на хресті. До апостола звертаються з молитвою повернути зір і вберегти від укусу змій. Справляють заговини на Пилипівський піст, ходять у гості, пригощаючись скоромними стравами.

28 листопада, п"ятниця — святих Гурія, Самона й Авава, що прийняли мученицьку смерть за віру (ІV ст.). Вважаються покровителями та захисниками жінок. Щоб не кривдив, а палко кохав чоловік, образки святих жінки тримали вдома та замовляли цього дня молебень. Початок Пилипівського посту, який триватиме до Різдва (6 січня). У перший день Пилипівки не прядуть, щоб черви не заводилися в продуктах.

29 листопада, субота — апостола Матвія (І ст.). Залишивши прибуткову посаду митаря, пішов за Христом. Перед тим як вирушити в далекі краї, проповідувати, написав Євангеліє. "На Матвія земля пріє" — якщо цього дня відлига, чекай урожайного року.

30 листопада, неділя — святителя Григорія-чудотворця Неокесарійського (ІІІ ст.) та преподобного Лазаря, іконописця Константинопольського (ІХ ст.). Якщо з"явилися побілілі зайці, то незабаром з"являться "білі мухи" — сніг.

Зараз ви читаєте новину «На Матвія земля пріє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі