четвер, 04 вересня 2008 15:35

На Купріяна починають копати моркву

8 вересня, понеділок — Володимирської ікони Божої Матері. Написав її євангеліст Лука на дошці від столу, за яким сиділи Ісус із матір"ю й опікуном святим Йосипом. Ікону надіслали 1131 року з Константинополя до Києва князеві Мстиславу. 1155-го володимирський князь Андрій Боголюбський забрав ікону як військову здобич. Згодом її перевезли до Москви. До Володимирської ікони звертаються з молитвою про захист від військової агресії.

9 вересня, вівторок — преподобного Пимена Великого (V cт.), Пимена Палестинського (VІІ cт.) і преподобного священномученика Кукші, послушника Києво-Печерського монастиря (ХІІ ст.). Останній умів виганяти бісів, зупиняти дощ, висушувати озера. Похований у Ближніх печерах.

10 вересня, середа — преподобного Мойсея Мурина, єгиптянина, якого так прозвали за чорний колір обличчя (V cт.). Замолоду був розбійником, нападав на людей, убивав і грабував. Потім розкаявся, пішов до монастиря, де пробув до кінця життя. Загинув від рук розбійників, які напали на обитель. На Мусія закінчували вибирати льон і коноплі, перевозити снопи з поля.

11 вересня, четвер — усікновення голови пророка, предтечі і хрестителя Господнього Іоанна. Єдиний день у році, коли українці не готували борщу.  Остерігалися різати овочі округлої форми — капусту, буряк, картоплю, цибулю. Навіть хліб ламали руками. Нехтування цими заборонами могло призвести до тяжких травм. На обід варили картоплю "у мундирах", пекли гарбуза.

12 вересня, п"ятниця — святителя Олександра, другого патріарха константинопольського (ІV cт.). Прославився боротьбою з язичниками і єретиками. На Олександрів день починає опадати листя з дубів, якщо міцно тримається — зима буде лютою.

13 вересня, субота — священномученика Киприяна з північноафриканського міста Карфагена (ІІІ ст.). Син багатого сенатора-язичника. Увірував у Христа, роздав майно і почав проповідувати. За благочестя, мудрість і милосердя Киприяна обрали карфагенським єпископом. Під час гонінь на християн йому відсікли голову. На Купріяна починають копати буряки та моркву.

14 вересня, неділя — преподобного Симеона Стовпника (V ст.), який 47 років простояв на стовпі висотою 16 м. 1 вересня — за старим календарем. Православна церква відзначає початок нового церковного року. Із Семена в приміщеннях починають працювати при світлі. Колись ремісники, щоб не куняти за вечірньою роботою, справляли "свіччине весілля". На базарному майдані встановлювали дерево, прикрашали його свічками, солодощами, стрічками та влаштовували застілля. До цього дня з баштанів прибирають дині й кавуни.

Зараз ви читаєте новину «На Купріяна починають копати моркву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі