четвер, 12 червня 2008 20:10

На Федора Стратілата починається косовиця

16 червня, понеділок — мученика Лук"яна, язичницького жерця при римському імператорі Авреліані (ІІІ ст.). На схилі літ увірував в Ісуса Христа, зрікся поганської віри, за що був розіп"ятий на хресті.

За народними віруваннями, протягом всього Зеленого або Русального тижня русалки (душі померлих не своєю смертю, засватаних дівчат або померлих на Трійцю) перебувають на землі. На Луку-вітрогона слідкують за вітром: південний — урожай ярових посівів, північно-західний — на дощове літо. Дощ цього дня — буде врожай на гриби.

17 червня, вівторок — святителя Митрофана, першого патріарха константинопольського, який прославився святістю життя, мудрістю і помер у віці 117 років (ІІІ–ІV ст.). Сіють пізню гречку та льон.

18 червня, середа — священномученика Дорофея, який понад 50 років був єпископом у фінікійському місті Тирі (ІІІ–ІV ст.). Під час переслідування християн відмовився принести жертву ідолам і помер від катувань. У Суху середу на Зеленому тижні утримуються від будь-якої роботи, особливо не мажуть і не білять, щоб не було засухи. Рекомендується пересушувати одяг і постіль, щоб не завелася міль.

19 червня, четвер — преподобного Віссаріона, чудотворця єгипетського. Стояв нерухомо в молитві 40 днів і ночей без їжі та сну. Дожив до глибокої старості, мав дар чудотворення й виганяти бісів. Цей день називається Русалчин Великдень. Русалки стають особливо небезпечними: танцюють, співають у житах, можуть залоскотати до смерті або затягнути до води. Тому радять мати при собі полин або любисток, різкого запаху яких вони бояться.

20 червня, п"ятниця — великомученика Федота, що жив в Анкарі Галатійській (ІІІ ст.). За виступи проти язичницьких забобонів прийняв мученицьку смерть. "Якщо в червні йдуть дрібні дощі, то буде багато меду".

21 червня, субота — великомученика Федора Стратілата, воєначальника з міста Евхаїт (нині Туреччина), який у ІV ст. прийняв мученицьку смерть за вірність християнству. Починають косити траву й заготовляти сіно. Якщо косовиця відбувалася толокою, то господар мав косарів на поле відвезти й привезти назад, чотири рази погодувати й пригостити горілкою, а обід на поле мусила принести господиня.

22 червня, неділя — святителя Кирила, патріарха Олександрійського, (V ст.). День літнього сонцевороту — найдовший у році день і найкоротша ніч. "Сонце повертає на зиму, а літо — на спеку". Якщо до цього дня зацвіла липа — на сонячне й тепле літо.

Зараз ви читаєте новину «На Федора Стратілата починається косовиця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі