четвер, 03 липня 2008 17:35

Худобу годують купальським зіллям

7 липня, понеділок — різдво Івана Хрестителя — пророка, предтечі та хрестителя Ісуса Христа. У народі відзначають свято Купала. Купальське ігрище відбувається вночі біля прикрашеного деревця, яке по закінченні свята розривають і кидають із купальськими вінками на грядки, щоб гарно вродила городина. Обов"язково треба перестрибнути через вогонь і скупатися у воді, щоб пройти обряд очищення перед жнивами.

Зілля, зібране на Купала, допомагає від хвороб людям і худобі. Ранком на Івана велика роса — гарний урожай огірків і горіхів.

8 липня, вівторок — мучениці Февронії, послушниці монастиря в місті Сивополі в Ассирії, тепер Ірак (IV ст.). За відмову вийти заміж за знатного римського воїна її після катувань стратили. "Якщо вранці над річкою туман — день буде погожим".

9 липня, середа — преподобного Давида Солунського, який у постійній молитві та пості прожив 70 років у курені (VІ ст.). Мав дар чудотворення й допомагав нужденним.

10 липня, четвер — преподобного Самсона, родом із багатої римської сім"ї, який досконало опанував лікарське мистецтво (VІ ст.). Роздав своє майно, лікував хворих дотиком руки. У подяку за зцілення імператор Юстиніан побудував біля Константинополя першу богодільню й лікарню, де святий лікував усіх нужденних. Святого Самсона шанують як покровителя медиків. Якщо на Самсона дощ, то падатиме сім тижнів, а як немає, то й сім тижнів не буде.

11 липня, п"ятниця — перенесення мощей святих мучеників безсрібників і чудотворців Кира та Івана з єгипетського міста Конопи до селища Монуфін, де на місці язичницького капища з"являлися злі духи (V ст.). Після перенесення останків святих місце очистилося й тут почали відбуватися чудеса та зцілення безнадійно хворих. Вшановують ікону Божої Матері "Триручниці". Існує повір"я: якщо заблукав у степу або лісі, варто тільки згадати, в кого є цей образ, і одразу знайдеш дорогу додому.

12 липня, субота — святих апостолів Петра й Павла. Закінчується петрівський піст — Петрівка. Після Петра перестають співати птахи. "Петро без гриба не обідає" — в лісі з"являються гриби. "Якщо на Петра спека, то на Різдво чекай морозів". "Якщо на Петра дощ — врожай непоганий, два — хороший, три — багатий".

13 липня, неділя — собор святих дванадцяти апостолів Христових, що святкується з ІV ст. У народі цього дня відзначають Полупетра, або Петрового батька, не працюють, щоб град не побив посівів. Починається сезон нічних гроз, які називають "горобиними". "Літо з грозами — зима зі снігом і морозами".

Зараз ви читаєте новину «Худобу годують купальським зіллям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі