четвер, 14 серпня 2008 15:17

До Марина закінчують збирати лісову малину

18 серпня, понеділок — мученика Євсигнія (ІV ст.). 60 років прослужив у римському війську, залишаючись таємним християнином. Старість провів у молитвах і постах. На 110 році життя за викриття імператора Юліана Відступника святому відрубали голову. Слідкують за погодою: "Який Євстигній-житник, такий і грудень".

19 серпня, вівторок — Преображення Господнє, Спаса. Ісус разом із братом Іваном, апостолами Петром і Яковом піднялися на гору Фавор. Тут обличчя Христа просвітліло й засяяло, як сонце, одяг став білим. З"явилися пророки Мойсей та Ілля й розмовляли з Ісусом.

У церквах святять плоди нового врожаю: фрукти, овочі, збіжжя, мед. Але найбільше — яблука, звідти народна назва свята — "Яблучний Спас". Ідуть на цвинтар, поминають родичів і на могилах залишають фрукти. По Спасі розпочинають копати картоплю, збирати фрукти. Господарки до схід сонця йдуть на город і кажуть до ранньої капусти: "Добридень тобі, капусточко! Прийшов Спас — тебе різати час!". До пізньої ж промовляють: "Одягнися, у намітку завернися. Годі тобі, капусточко, в осторопшу йти: час і пора тобі в головочки складатися!".

20 серпня, середа — мучеників Марина й Астерія (ІІІ ст.). Святий Марин під час язичницького свята зруйнував жертовник і за це прийняв смерть. Римський сенатор Астерій, таємний християнин, загорнув обезголовлене тіло у свій плащ і з почестями поховав. За цей учинок 260 року його засудили до страти. Закінчується збір лісової малини.

21 серпня, четвер — святого Мирона, єпископа Критського (ІV ст.). Замолоду мав сім"ю, займався землеробством, уславився добротою та співчутливістю. Піймавши злодіїв у своїй господі, Мирон почав допомагати їм вантажити своє майно, чим спонукав до покаяння. Мав дар чудотворення, міг зупиняти річки, припиняти повені. До святого Мирона звертаються з молитвою запобігти розливу річок.

22 серпня, п"ятниця — апостола Матвія, який 62 року прийняв мученицьку смерть, і преподобного Псоя Єгипетського, що вів у пустелі життя праведника (ІV ст.).

23 серпня, субота — мучеників архідиякона Лаврентія і папи Сикста (ІІІ ст.). Святий Сикст був поставлений Папою в Римі, що в ті часи дорівнювало неминучій смерті. Лаврентій зустрів Сикста, якого вели до в"язниці, й вигукнув: "Куди грядеш, отче? Нащо залишаєш мене?". За наказом Сикста Лаврентій роздав нужденним усі церковні скарби й сам прийняв мученицьку смерть. "Якщо на Лаврентія опівдні вода тиха, тихою буде осінь, зима — без завірюх".

24 серпня, неділя — мученика архідиякона Євпла із сицилійського міста Катоні(ІV ст.). Постраждав за проповідь християнства. Вірять, що цього дня на кладовищі з"являються привиди.

Зараз ви читаєте новину «До Марина закінчують збирати лісову малину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі