четвер, 23 квітня 2009 18:03

Кавуни, посаджені на мученика Пуда, вродять "пудовими"

27 квітня, понеділок — святителя Мартина сповідника, Папи Римського (VІІІ ст.). Звинувачений у зраді, відбував заслання в Херсонесі Таврійському, нині — Севастополь у Криму. Там помер від хвороб, голоду й нужди. Якщо жаби на Мартина кричать, то після Мартина мовчать — похолоднішає.

28 квітня, вівторок — мученика Пуда, апостола з числа 70 учнів Христа (І ст.). Обіймав високі посади в римському сенаті. Удома ж влаштував християнську церкву, де проповідував апостол Павло. За імператора Нерона Пуд прийняв мученицьку смерть за християнську віру. Якщо посадити цього дня кавуни, то вродять "пудовими" — по 16 й більше кілограмів.

29 квітня, середа — Іллінсько-Чернігівської ікони Божої Матері. Попередила про напад татар на Чернігів: наприкінці квітня 1662 року ікона протягом тижня сльозоточила. До неї звертаються з молитвами про захист від ворогів.

30 квітня, четвер — преподобного Зосими, засновника Соловецького монастиря на півночі Росії ( ХVІ ст.). Опікун бджіл і пасічників. Посеред пасіки становили ікону Зосими, щоб він захистив бджіл від пошесті, пасіку від злодіїв. Цього дня її тричі обходили за сонцем зі страсною свічкою, скроплювали свяченою водою вулики й борті. При вході на пасіку прибивали кобилячу голову або вовчу пащу, щоб вони "захищали" бджіл від напасників.

1 травня, п"ятниця — святих мучеників Віктора, Зотика, Зинона, Акиндина, Северина, Кесаря (ІV ст.). Побачивши мужність і стійкість святого Георгія під час тортур, увірували у Христа. За це їм відрубали голови в місті Никомидії (сучасний Ізміт, околиця Стамбула).

2 травня, субота — преподобного Івана Вітхопещерника з Лаври святого Харитона — найдавнішої палестинської обителі (VІІІ ст.). Цього дня жінки мочили у воді наткані за зиму сувої полотна, збивали їх праниками й відбілювали на сонці. Виносили полотно в поле, клали на нього пиріг і зверталися до святого з молитвою, щоб добре вродили коноплі й льон. Якщо початок травня холодний, наприкінці місяця буде тепло, і навпаки.

3 травня, неділя — згадують жінок-мироносиць, які принесли миро до гробу Господнього, щоб намастити тіло Христа, й першими дізналися про його воскресіння. Щоб багато вродило гарбузів, їх садять тоді, коли на небі багато хмарин і череда йде з поля додому.

Зараз ви читаєте новину «Кавуни, посаджені на мученика Пуда, вродять "пудовими"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі