четвер, 09 липня 2020 11:10

З'явився указ про розпуск парламенту

З'явився указ про розпуск парламенту
Депутати Державної Думи засідали у Таврійському палаці Санкт-Петербурга Фото: wikipedia

Російський імператор Микола II своїм указом розпустив Державну Думу 9 липня 1906 року. Перший парламент країни проіснував 72 доби.

Виник у часи революції. Його створення оголосили 1905 року "Маніфестом 17 жовтня", якому передував багатомільйонний політичний страйк. До органу обрали 478 депутатів, з яких 102 від усіх українських губерній. Україну представляли 24 поміщики, 42 селянина, 26 інтелігентів, 8 робітників, 1 священик, а один делеґат не доїхав.

Перше засідання відбулося 27 квітня 1906 року в Таврійському палаці Петербурга. Незабаром 45 українських депутатів сформували Українську думську громаду, що мала чіткі національні вимоги. Її очолив відомий адвокат з Чернігівщини Ілля Шраг. Свої ідеї представляли у тижневику "Український вісник", що виходив російською мовою. Вимагали українізації державного апарату і освіти в України.

До діяльності громади долучився й історик Михайло Грушевський, який став її ідейним натхненником. Він підготував проєкт Конституції імперії, де була прописала децентралізація країни з наданням її народам культурних автономій та прав створювати власні територіальні сейми. Також Грушевський підготував декларацію про автономію України, яку представники думської громади мали зачитати на одному із засідань, але не встигли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці оголосили автономію у складі Росії

Микола II та його уряд вирішили, що "мужицькі" депутати вдосталь награлися у демократію. Висували надто радикальні вимоги та вели боротьбу із урядом. Підготували до 390 запитів про незаконні дії останнього.

У маніфесті про розпуск зазначалося, що народні виборці, замість законотворення, звернулися до розслідувань дій влади та вказували на недосконалість основних законів, змінювати які міг лише монарх. Такими діями підігріли селянство, яке не дочекалося поліпшення свого становища, а перейшло до грабежів і непокори.

Після розпуску розпочалися політичні переслідування перших депутатів, зокрема і українських. Водночас оголосили вибори до II Державної Думи, очікуючи від її обранців більшої лояльності до уряду.

9 січня 1905 року у Петербурзі відбулася мирна хода до царя Миколи II, яку розстріляли війська. Ця подія поклала початок Першій революції в Росії та отримала назву "Кривава неділя".

Зараз ви читаєте новину «З'явився указ про розпуск парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі