вівторок, 24 листопада 2020 12:17

Жували листя і розглядали малюнки. Дослідили вживання наркотиків індіанцями

Жували листя і розглядали малюнки. Дослідили вживання наркотиків індіанцями
У каліфорнійській печері помітили дивний малюнок, який свідчить про вживання наркотиків індіанцями. Фото: Devlin Gandy

Вчені США та Великої Британії довели, що індіанці вживали наркотики. Корінні жителі Каліфорнії сотні років тому збиралися в печері, де жували листя дурману, дивлячись на дивні малюнки на скелястій стелі.

Малюнок на стелі у вигляді таємничого виру є зображенням ніжної білої квітки одного з видів дурману — Datura wrightii, потужного галюциногена, який, згідно з новим дослідженням, племена чумаш використовували не тільки для церемоній, але й для лікувальних і надприродних цілей, повідомляє sciencealert.com.

Кульки рослинної жуйки, які люди прикріплювали до стелі печери віком до 400 років, відомі як quids, містять препарати скополамін і атропін, які містяться в дурмані та здатні змінювати свідомість.

Знахідка є "першим явним свідченням вживання галюциногенів на місці наскельного мистецтва, у цьому випадку з печери Пінвіл, Каліфорнія". Однак художники не перебували під дією наркотичних речовин, коли створювали наскельні малюнки через виснажливий вплив дурману.

Наскельні малюнки "створювали атмосферу" і допомагали людям, котрі збиралися увійти в транс, зрозуміти силу квітки й загальну традицію прийому галюциногенів у цій конкретній печері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останній індіанський командир здався після 30 років воєн

Історики додають, що дурман використовувався для "отримання надприродної сили для лікування, протидії негативним надприродним явищам, захисту від привидів, а також для того, щоб побачити майбутнє або знайти втрачені об'єкти, але особливо — як захист від хвороб".

"Його також додавали в чай ​​під назвою toloache для церемонії досягнення повноліття для хлопчиків, а іноді й для дівчаток, які використовували цю рослину, щоб відзначити свій вступ у зрілість", - каже археолог Девід Робінсон.

Радіовуглецеве датування показує, що печера використовувалась приблизно з 1600-х до кінця 1800 років. А корінні жителі використовували її для інших цілей: виготовлення мисливських інструментів, для приготування та зберігання їжі та спільної трапези.

Нове відкриття розвінчало міф про самотнього шамана, який сам відправляється в печеру, щоб отримати містичний досвід. У каліфорнійській печері перебувало багато членів племені.

"Це місце племені", — додав Робінсон. Сьогоднішнє індіанське плем'я техон, яке складається з нащадків чумаш, йокутів і кітанемуків, зараз також користується цим місцем.

30 липня 1502 року мореплавець і першовідкривач Христофор Колумб вперше зустрів представників племені майя - нащадків цивілізації Центральної Америки.

Він вирішив залякати індіанців, використовуючи знання астрономії. Чоловік виявив, що в ніч на 1 березня 1504 року відбудеться повне місячне затемнення. Колумб повідомив вождям індіанців, що його боги обурені поведінкою і незабаром продемонструють це. Індіанці в жаху стали просити вибачення.

Зараз ви читаєте новину «Жували листя і розглядали малюнки. Дослідили вживання наркотиків індіанцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі