вівторок, 22 жовтня 2013 17:41

Зуби не допомогли виявити спільного предка неандертальця і кроманьйонця

Автор: Фото: Aida Gomez-Robles
 

Нещодавно вчені зробили ще один крок у довгих пошуках того, хто може бути предком неандертальців і сучасних людей - кроманьйонців. Проаналізувавши тисячу з гаком викопних зубів, вони створили приблизну дентальну модель ймовірного загального першопредка.

Досі спроби знайти сліди загального першопредка ґрунтувалися на географічному і хронологічному підходах, проте отримані подібним чином дані не мали достатньої точностю і доказової бази.

Вивчивши близько 1200 верхніх і нижніх зубів, знайдених на місці 13 стоянок давніх людей в Євразії, міжнародний колектив науковців вирішив змоделювати форму і розташування зубів ймовірного першопредка, а потім порівняти отримані дані з існуючими знахідками археологів.

Потім вчені змогли скласти приблизний портрет зубної морфології першопредка неандертальців і кроманьйонців - комплексний опис форми зубів і їхнього розташування в ротовій порожнині. Як було зазначено в дослідженні, він мав симетричні гострі верхні премоляри дуже малого розміру, а також асиметричні та досить великі нижні премоляри.

Дослідники прорахували кілька варіантів того, як саме повинна була виглядати і змінюватися ротова порожнина першопредка в процесі еволюції людини.

Останнім кроком дослідження стало проведення поетапного порівняння викопних зубів неандертальців, кроманьйонців й еректусів, знайдених в місцях різних стоянок древніх людей, з отриманою раніше моделлю. Якщо викопні зуби не збігалися з теоретичними ні в одному з 12 можливих видів, то кандидат на роль першопредка автоматично відсікався.

До великого розчарування вчених, жоден з наявних зразків зубів не підійшов під складену модель. Незважаючи на те що мала частина викопних зразків частково збіглася в одному або декількох з 12 варіантів будови ротової порожнини першопредка, вони датовані більш пізнім періодом в порівнянні з часом проживання на Землі предків сучасних людей.

У роботу не були включені зразки з Африки, які на сьогодні становлять величезний науковий інтерес.

Зараз ви читаєте новину «Зуби не допомогли виявити спільного предка неандертальця і кроманьйонця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі