пʼятниця, 26 лютого 2021 15:15

Золоті монети, ланцюжок і зуби - у сквері в центрі міста знайшли скарб
4

У столиці Білорусі відкопали золоті монети
Фото: news.tut.by
У столиці Білорусі відкопали золоті монети
У столиці Білорусі відкопали золоті монети
У столиці Білорусі відкопали золоті монети

У сквері в центрі білоруського Мінська знайшли скарб.

Науковий співробітник музею Янки Купали Павло Корольов у сквері Марата Казі оглядав будівництво. Слідкував, чи не знайдуть робітники щось давнє. На землі побачив жовту монету, повідомляє news.tut.by.

"Думав, що то радянські п'ятаки. Вирішив подивитися. Це не радянська копійка. Там був профіль Миколи II. Я глянув неподалік - знову монета, 2-га, 3-тя, потім знайшов від зубів золоту корону - 4 зуби, ланцюжок, кільце, ще одну монету. Поруч були шматки тканини або шкіри. Скарб, напевно, був загорнутий. Я зрозумів, що все серйозно, і вирішив зателефонувати археологу з Академії наук Сергію Дзерновичу, який проводить археологічний нагляд. Зупинив роботу будівельників, оскільки з іншого боку земля вже була у вантажівці", - розповів Корольов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З річки дістали унікальний давньоруський шолом

Археологи з металошукачем знайшли ще 8 монет. На золотих рублях стоять дати 1898-го і 1901 року. На одній з них написано "12,5 рублів".

У роки правління Миколи II на місці скверу був житловий район з дерев'яними та кам'яними будівлями. 1941-го цей район повністю згорів.

З території будівництва прибрали техніку, там будуть працювати археологи. Монети передали в Інституті історії.

На території садиби-музею Старий Мінськ поблизу столиці Білорусі знайшли 2 уламки горщиків із тризубом князя Всеслава Брячиславича Чародія. Археологи розкопали будинок кінця X - початку XI ст. Там виявили піч і безліч уламків горщиків, фібулу, цвяхи, ніж, шліфувальний камінь та інші предмети.

Зараз ви читаєте новину «Золоті монети, ланцюжок і зуби - у сквері в центрі міста знайшли скарб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі