четвер, 26 листопада 2020 12:27

Зображують древніх богів - відкопали античні маски

Турецькі археологи виявили 10 наскальних зображень міфологічних масок при розкопках в стародавньому місті Стратонікея на південному заході країни.

Група археологів довела загальне число виявлених в цій місцевості кам'яних масок до 33, повідомляє dailysabah.com.

Древнє місто Стратонікея, якому 3 тис. років знаходиться в попередньому списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Воно має сліди всіх періодів історії.

  Археологічні розкопки масок. Фото: Anadolu Agency
Археологічні розкопки масок. Фото: Anadolu Agency

"Працюємо в античному театрі 2 роки. Під час наших розкопок археологи знайшли 33 лицьових зліпка", - каже професор Університету Памуккале Білал Седют.

Маски оточують сцену античного театру.

"Сподіваюся, ми зможемо знайти всі маски в театрі на своїх місцях і розставити їх в початковому порядку", - додав Седют.

  У руїнах турецького міста Стратонікея знайшли старовинні маски Фото: Anadolu Agency
У руїнах турецького міста Стратонікея знайшли старовинні маски Фото: Anadolu Agency

Крім персонажів вистав, маски зображують древніх богів і богинь. Блоки з масками археологи привезли для очищення та консервації. Виявлені маски також будуть виставлені на огляд після завершення всіх робіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли руїни будинку, у якому провів дитинство Ісус Христос

У поселенні Соляна Яма в Болгарії відкопали старовинну маску із глини. Її датують V тис. до н. е., повідомляє Болгарське національне радіо.

Форма маски трикутна. Лицьова сторона виступає вперед і містить зображення людського обличчя. Тильна сторона пом'ята і має грубу форму. У вухах маски є 2 отвори. Вона могла висіти на стіні або бути кришкою посудини.

Зараз ви читаєте новину «Зображують древніх богів - відкопали античні маски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі