субота, 24 жовтня 2020 13:14

Зняли перший український трюковий фільм

Зняли перший український трюковий фільм
Кадр з фільму "Макдональд" 1924-го Фото: wikipedia.org

На Першій державній кінофабриці Всеукраїнського фото-кіноуправління в Одесі 24 жовтня 1924 року зняли перший український трюковий короткометражний фільм кінокомедію "Макдональд".

Картина ввійшла до першого номера кіножурналу ВУФКУ "Маховик". Фільм – сатира на лідера англійських лейбористів 1920-х років Макдональда, агресивно налаштованого до Радянського Союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гната Юру приходили зі своїми стільцями і непритомніли

Режисером був Лесь Курбас, сценарій написав Дмитро Бузько. У головних ролях зіграли Амвросій Бучма (Макдональд) та Василь Василько (король Георг V).

Фільм не зберігся.

19 жовтня 1934 року агенти НКВД арештували у Києві фотографа та кінооператора Данила Демуцького. Підставою стала діяльність далекого родича за межами СРСР.

Демуцький народився 1893 року в селищі Охматів - нині Жашківського району Черкаської області, в сім'ї дрібного дворянина.

Фотографією захопився, відвідавши столичне товариство фотолюбителів "Дагер", членом якого став. Пізніше демонстрував роботи на всесоюзних та закордонних виставках. 1925 року влаштувався на Одеську кіностудію. Із режисером Олександром Довженком як оператор працював над фільмами "Вася-реформатор", "Ягідка кохання", "Арсенал", "Земля", "Іван".

Зараз ви читаєте новину «Зняли перший український трюковий фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі