четвер, 25 лютого 2021 18:20

"Зникає совєтський образ мужеподібної письменниці" - показали унікальну світлину Лесі Українки
4

Показали фото Лесі Українки, яке всі вважали найкращим
Фото: Gazeta.ua
Показали фото Лесі Українки, яке всі вважали найкращим
Показали фото Лесі Українки, яке всі вважали найкращим
Показали фото Лесі Українки, яке всі вважали найкращим

У Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка з нагоди 150-ліття поетеси Лесі Українки виставили на огляд її фото 1901 року.

"Ця світлина особлива не лише тим, що це оригінальне фото, а й тим, що міститься на звороті. Розмір світлини трохи більший як 10 на 7 сантиметрів. Вона менша за смартфон. На звороті написано: "Комусь від когось на спогад літа на Буковині". Ми знаємо цих "хтосів". Це була особлива мова, якою Леся Українка спілкувалася з Ольгою Кобилянською", - розповів директор музею Богдан Тихолоз, повідомляє Gazeta.ua.

"Це фото, що сама Леся і всі близькі її вважали за найкраще", - казала про світлину сестра Лесі Українки Ольга Косач-Кривинюк. Чоловік поетеси Климент Квітка згадував, що Леся Українка називала свій вигляд на фото "занадто смиренним".

Світлину вона зробила у фотографічно-артистичному ательє Яна Кржановського в Чернівцях, коли була в гостях у письменниці Ольги Кобилянської.

"Нарешті зникне той совєтський образ мужеподібної письменниці з могутніми плечима, який втілився у більшість пам'ятників та картин", - висловилась про фото літературознавиця зі США Тамара Скрипка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідоме людям і таким має залишитись - Леся Українка приховувала особисте життя

На звороті світлини також є напис "Цвіт папороті можна дістати, тілько переживши найстрашнішу ніч".

"Цвітом папороті вона називала Ольгу Кобилянську. Найстрашніша ніч - це, мабуть, не одна ніч, а багато ночей, які Леся Українка провела біля ліжка свого хворого приятеля Сергія Мержинського. Він помер у неї на руках у Мінську. Глибоко спустошена, вона шукала підтримки у своєї подруги Кобилянської", - пояснив Тихолоз.

Світлину виставили на 3 дні. Зробили це тому, що вона потребує особливих умов зберігання.

25 лютого 1871 року в Новоград-Волинському на Житомирщині народилася Лариса Косач, що стала відомою під псевдонімом Леся Українка. Вона писала прозу, поезію, драматургію та публіцистику. Збирала фольклор. Леся Українка видала поетичні збірки "На крилах пісень", "Думи і мрії", "Відгуки". Написала п'єси "Лісова пісня", "Камінний господар", "Бояриня".

Зараз ви читаєте новину «"Зникає совєтський образ мужеподібної письменниці" - показали унікальну світлину Лесі Українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі