вівторок, 01 жовтня 2019 23:13

Знайшли унікальну гробницю єгиптян-бідняків

Знайшли унікальну гробницю єгиптян-бідняків
На труні намалювали беззмістовні ієрогліфи. Фото: sciencealert.com

Біля некрополя в єгипетському Саккарі знайшли поховання, які відрізняються від гробниць еліти єгипетського суспільства.

Науковці припускають, що це місце поховання людей з робочого або середнього класу, повідомляє Science Alert.

"Більшість мумій, які ми виявили в минулому сезоні, були дуже скромними. Вони були піддані тільки основним процедурам бальзамування, загорнуті в бинти і поміщені просто в ями, вириті в піску", - заявив єгиптолог Каміль Курашкевіч з Варшавського університету.

На одній з мумій знайшли прикраси.

На кришці труни намалювали намисто, а внизу були ієрогліфами. Давні написи виявилися абсолютно безглуздими.

"Очевидно, ремісник, який намалював це, не міг читати, і, можливо, він намагався відтворити те, що бачив раніше. У будь-якому випадку, деякі з намальованих фігур не є ієрогліфічними знаками, і не утворюють зв'язного тексту", - підкреслив Курашкевіч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли урочистий зал єгипетського фараона

Він назвав намальовані фігури бога смерті Анубіса красивими та незграбними. Бога-шакала зобразили в незвичайному відтінку синього, хоча зазвичай Анубіс забарвлений в чорний колір.

Мумії показують, що звичайні люди здійснювали похоронні обряди, схожі з багатими, і що вони могли наслідувати похорону багатих, навіть якщо не розуміли їх. Ці недавні знахідки можуть розповісти нам більше про розшарування єгипетського суспільства від 2000 до 2500 років тому.

Єгипетські археологи біля пірамід Гізи виявили частину кладовища віком 4,5 тис. років. На кладовищі виявили кілька гробниць і поховань. В одному з саркофагів лежало двоє людей.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли унікальну гробницю єгиптян-бідняків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі