понеділок, 28 вересня 2020 13:14

Знайшли унікальний римський обладунок

Знайшли унікальний римський обладунок
На реставрацію усього обладунку фахівці планують витратити ще 2 роки Фото: thehistoryblog.com

Археологи розкопали найдавніший цілісний римський ламеллярний обладунок неподалік селища Калькрізе у Німеччині. 9 року там між римлянами і германцями відбулася битва у Тевтобурзькому лісі.

На знахідку натрапили ще 2018-го. Для того, щоб витягти її із землі, археологам знадобилося 2 роки. Раніше найбільш ранніми зразками римського пластинчатого спорядження вважали фрагменти обладунків II ст. з Корбріджі у Великій Британії, інформує The History Blog.

Обладунки з Калькрізе - цілісні. Крім того, поруч із ними знайшли рідкісний залізний ошийник. Римляни використовували подібні для сковування ув'язнених, утім, очевидно, це зробили з полоненим легіонером уже германці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золото і 6 жінок - розкопали поховання германського вождя

Відомо, що пластинчасті обладунки ввели за імператора Октавіана Августа. Вони посилювали кольчугу і вважалися найсучаснішою військовою технологією того часу.

Нині вчені займаються реставрацією знахідки. Їм вдалося відновити пластини плечей і грудей. Розповідають, що обладунок має петлі, пряжки, бронзові виступи, подекуди шкіряне покриття та металевий комір для захисту шиї.

На повну реставрацію планують витратити ще близько 2 років. Після їх виставлять у музеї Калькрізе.

Нещодавно у рові середньовічної фортеці в польському місті Чоховіце археологи знайшли давні предмети. Виявили шкіряне взуття і дерев'яне кухонне начиння. Припускають, що вони належали лицареві XV ст. Миколаю фон Цеховіце.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли унікальний римський обладунок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі