пʼятниця, 12 липня 2019 16:27

Знайшли стелу з життєписом китайського вельможі

Знайшли стелу з життєписом китайського вельможі
У Китаї знайшли кам'яну стелу часів династії Тан Фото: depositphotos.com

Археологи знайшли кам'яну стелу у селищі Сунтай, провінції Хебей на півночі Китаю. Її вік 1225 років.

Знахідка складається з головної частини та тіла. Тіло розбите на дві частини, проте основа добре збереглася, повідомляє Сіньхуа.

Висота тіла становить 216 см, товщина — 22 см, а ширина — 80 см. На його основі викарбувані витончені орнаменти з 4-х сторін. Вона містить понад 1,3 тис. ієрогліфів. У тексті розповідається історія високопоставленого чиновника Сун Цзіна, родом давнього Сунтаю. Чоловік служив канцлером за імператора Сюань-цзуня (712-756). Також в оповіданні описується адміністративний поділ тих часів. Цей період згадується як золота доба в історії країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли давнє поселення з будинками унікальної форми

За словами голови повітового управління з охорони культурної спадщини Яо Яцзе, текст стели містить важливі матеріали для вивчення історії адміністративно-територіального поділу стародавнього Китаю.

Археологи виявили 9 керамічних посудин віком близько 5 тис. років у провінції Хенань, Китай. Їх використовували для астрономічних спостережень. Вчені стверджують, що це найдавніша знахідка з усіх, які зустрічалися у Східній Азії.

Вважали, що перші подібні артефакти з'явились у регіоні 4,2 тис. років тому. Група фахівців провела комплексну експертизу знахідок. Колись вони служили частинами єдиної системи зі спостереження за зірками у сузір'ї Великої Ведмедиці.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли стелу з життєписом китайського вельможі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі