понеділок, 22 липня 2019 13:10

Знайшли скарб, якому понад 1,9 тис. років

Автор: bbc.com
  У Великій Британії знайшли стародавні римські денарії, які ймовірно приховали під час повстання Боудіки
У Великій Британії знайшли стародавні римські денарії, які ймовірно приховали під час повстання Боудіки

Археолог за допомогою металошукача знайшов скарб зі срібних монет неподалік містечка Куклі, Велика Британія. Їх викарбували у період між 153 роком до н.е. - 61 роком н.е. Експерти, які оглянули скарб, вважають, що його могли сховати незадовго до повстання Боудіки 61 року н.е.

Більшість із 58 денаріїв викарбували у Римській республіці до 27 року до н.е. Але були також динарії, викарбувані за правління імператорів Августа, Тіберія, Калігули і Нерона, передає BBC.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У похованні святого знайшли скарб срібних монет

Дослідники відзначають, що найбільш пізню монету викарбували у 61-му н.е., що може вказувати на рік закопування скарбу, пов'язанний із заколотом Боудіки, який охопив усю центрально-західну Англію. Ймовірно, монети заховали від повстанців.

Боудіка – дружина вождя бриттского племені іценів Прасутага. Іцени були союзниками римлян під час завоювання острова, тому вождеві залишили його володіння, якими він правив як васал. Після його смерті римляни анексували царство, побили його дружину Боудіку, а доньок зґвалтували.

У 60 або 61 році іцени під проводом Боудіки підняли повстання, яке підтримали сусідні племена - загалом 250 тис. осіб. Королева іценів знищила Лондон і Колчестер. Полонених іцени не брали.

Основним силам римлян вдалося придушити повстання, після чого Боудікка загинула, прийнявши отруту.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли скарб, якому понад 1,9 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі