середа, 22 серпня 2018 11:22

Знайшли середньовічне кримськотатарське місто

Знайшли середньовічне кримськотатарське місто
У поселенні знайшли монети з кримськотатарськими символами. Фото: tavriya.ks.ua

Середньовічне місто знайшли археологи у Бериславському районі Херсонської області.

Поселення належить до періоду Великого Князівства Литовського та Золотої Орди - кінець XIV - початок XV ст. Займало площу понад 40 гектарів. Припускають, що воно з'явилося на місці поселення Золотої Орди, заснованого у XIII ст., повідомляє tavriya.ks.ua.

"Ми думаємо, що ця литовська фортеця виникла не на порожньому місці. До цього тут існувало татарське місто. Тому знаходимо багато залишків цих культур. Литовський князь Вітовт Великий розселював татар по різних регіонах. У Вінницькій області вони жили і мали свої назви. Тому культура зберігає спільні риси", - розповіла начальниця Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАН України Світлана Біляєва.

Археологи виявили наконечники стріл, цвяхи та керамічний посуд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали унікальну знахідку з гробниці заможного воїна

"У цьому році ми знайшли дуже багато татарських монет з тамгою (символом мусульманських родів - Gazeta.ua). Це свідчить про розвинену торгівлю. На багатьох монетах є генуезький штамп, чеканки кримського міста Кафи. У минулому році знайшли монети кінця XIV ст., початку XV ст. Монети, знайдені у цьому році, ще не віддавали нумізматам, але думаємо, що вони відносяться приблизно до цього ж періоду. Тут проходив кордон Великого Князівства Литовського, а точніше Київського князівства - із Золотою Ордою. Тут була переправа через річку і стояла митниця. Усе було тісно пов'язане між двома державами і двома народами. Тому дуже важливо копати ці місця далі", - повідомила Біляєва

Поховання жінки-воїна віком 2 тис. років знайшли дослідники у могильнику Мамай-гори у Запорізькій області. Померла належала до народу скіфів. Войовничих жінок цього племені описував давньогрецький історик Геродот. Їх він називав амазонками.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли середньовічне кримськотатарське місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі