четвер, 31 травня 2018 10:51

Знайшли невідомі фото Івана Франка
6

В архіві знайшли невідомі фото Івана Франка
Фото: Facebook
В архіві знайшли невідомі фото Івана Франка
В архіві знайшли невідомі фото Івана Франка
В архіві знайшли невідомі фото Івана Франка
В архіві знайшли невідомі фото з поховання Івана Франка

Опублікували невідомі раніше фото українського письменника та поета Івана Франка.

На світлині Франко в останні роки життя. Також знайшли фото з його похоронів, передає "Локальна історія".

"Ангел смерти злетїв на українську землю, щоб замкнути очи на вічний сон найбільшому з сучасних синів України. Настало для нас велике свято суму", - писала львівська газета "Діло" про смерть Івана Франка 28 травня 1916 року.

Франко довгий час хворів на ревматоїдний поліартрит. Хвороба викликала у нього зміни кори головного мозку та паралізувала кисті рук. Від лікування препаратами наперстянки у поета почались галюцинації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали вишиванки родини Івана Франка

"Був травень 1916-го, цвіли дерева. З букетами бузку ми пішли до його хати і застали там уже двох гуцулів солдатів, що стояли навколішках біля ліжка Франка і сердечно плакали.

Покійний лежав на ліжку, прикритий стареньким подертим простирадлом. Ми обложили його свіжими квітами. Обличчя Франка було жовте, як віск, але з виразом спокою.

В той день мій син, вернувшись із школи, з філії Академічної гімназії, розказував, що на годині польської мови Бігеляйзен (вчитель, - Gazeta.ua) як тільки ввійшов у шкільну кімнату, звернувся до хлопців з закликом, щоб пішли до хати покійного Франка й подивилися, як лежить найбільший поет України,такий бідний, як цілий ваш народ. "Ідіть, ідіть, – каже він, – і запам'ятайте собі до кінця свого життя обличчя цього великого чоловіка". А після шкільної науки він, зустрівши мого сина на вулиці, сказав, що, видно, не гідні ми були мати між собою таку людину, як Франко, коли не вміли краще дбати про нього за його життя", - згадувала його приятелька, дружина етнографа Осипа Роздольського Ольга.

У Львові справили дев'ятини за 68-річною Надією Франко. Була внучкою молодшого сина письменника Івана Франка — Петра. Останні роки боролася з раком. Надію Петрівну поховали на Личаківському цвинтарі у Львові. Тут спочиває Іван Франко та його родичі. У жінки залишилися чоловік і дочка.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли невідомі фото Івана Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі