четвер, 11 червня 2020 11:35

Знайшли найбільший скарб у Східній Європі

Знайшли найбільший скарб у Східній Європі
Діти з Полтавщини натрапили на поховальні скарби хана Кубрата. Нині вони зберігаються в російському Ермітажі. Фото: wikipedia

Підпасич 12-річний Федір Деркач натрапив на великий скарб неподалік селища Мала Перещепина на Полтавщині 11 червня 1912 року. Перечепився за верхів'я золотої посудини на піщаному пагорбі.

Хлопець одразу покликав свого друга 14-річного Карпа Маджара, з яким і викопав знахідку. Діти показали її батькам, але ті вирішили, що якісь злодії приховали награбоване з церкви. Показали священнику і владі, а ті передали вість до Полтави. Майже миттєво вона рознеслась і селом, яке кинулося до пагорба накопати і собі прикрас.

Уже за 2 доби з Полтави приїхали поліція і археолог Іван Зарецький, який розпочав не стільки розкопки, скільки вилучення набраного селянами в кишені золота. Звістка про великий скарб надійшла й до Петербурга.

Тоді на поверхню підняли понад 800 золотих та срібних предметів загальною вагою 75 кг. Остаточні роботи з розчищення могильника провели під наглядом археолога з Петербурга графа Олексія Бобринського. Припустили, що поховання належало представникові тюркської кочової знаті чи якомусь вождю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік натрапив на глечик із золотими монетами

Під конвоєм до столиці імперії вивезли 35 болгарських, візантійських, перських, аварських коштовних посудин, позолочену кінську збрую, золоту палицю, залізний меч із позолоченими піхвами та руків'ям, фрагменти інших мечів, кинджалів і цілу сокиру, пряжки від поясів, золотий торквес, сережки, 7 смарагдових, гранатових, аметистових, кришталевих, сапфірових браслетів і золотих перснів, намисто із золотими візантійськими монетами, елементи одягу із нашитими монетами та безліч інших речей. Їх передали до Ермітажу, де вони зберігаються дотепер.

Пізніше, у 1980-х, німецькі вчені припустили, що могила належала хану Кубрату (605-665 р.) - засновнику Великої Булгарії. Такий висновок зробили завдяки розшифруванню на золотих перснях монограм Кубрата і його дядька Органа.

Перещепинський скарб назвали найбільшим у Східній Європі. Відомо, що планів навіть часткового повернення предметів в Україну немає, і, ймовірно, вони ніколи не з'являться. Лише одна монета зі скарбу зберігається в Полтавському краєзнавчому музеї. 2001 року на місці знахідки болгари України встановили могильну плиту ханові із написом "В єднанні сила".

Діти випадково знайшли золотий скарб вагою 7 кг у селі Михалків на Тернопільщині 16 липня 1878-го. Сестри Катерина та Настя Данильчук випасали худобу неподалік річки Нічлави та побачили щось блискуче. Дівчата побігли за матір'ю, щоб показати знахідку.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найбільший скарб у Східній Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі