пʼятниця, 10 серпня 2018 17:44

Знайшли форми, в яких скіфи виплавляли зброю

Археологічна експедиція знайшла унікальні ливарні форми доби пізньої бронзи в селі Токівське Дніпропетровської області.

"Сенсація! Знову скарб! І це скарб ливарних форм, серед яких унікальні екземпляри!", - пишуть археологи.

Виявили ливарні форми для виплавки списів, сокир та кинджалів. Про це йдеться у повідомлені відділу археології Дніпровського історичного музею, передає Depo.Дніпро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли унікальні золоті прикраси

Автор: Депо
  Знайшли форми, в яких скіфи виплавляли зброю
Знайшли форми, в яких скіфи виплавляли зброю

Біля села Попівка Липовецького району на Вінниччині археологи відкопали могильник Черняхівської культури III-IV ст. У могилах знайшли цінні прикраси зі скла, коралів і мушель.

"Кістки збереглися не дуже добре через високу вологість ґрунту, його хімічний склад. В останках деяких черепів практично відсутні зуби: можливо, люди тоді хворіли на цингу. У похованнях немає посуду і знарядь праці.

Є прикраси, наприклад, намисто. Цікавий факт знайдених поховань. Дітей вони також прикрашали. Я не знаю, що на той момент у них сталося, але дітей, як ми можемо судити, вони обожнювали. Діти орієнтовані на північ. Їх могили просто перевантажені інвентарем. Можливо, на той момент у цьому поселенні сталася якась демографічна криза", - розповів порталу Styler Олег Петраускас, старший науковий співробітник і завідувач відділу археології ранніх слов'ян та регіональних досліджень Інституту археології НАН України.



Зараз ви читаєте новину «Знайшли форми, в яких скіфи виплавляли зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі