пʼятниця, 15 березня 2019 12:08

Знайшли доказ тиску Москви на українську церкву

Німецький архів передав у Київ грамоту московського царя Петра І. В ній йдеться про стосунки київського митрополита із Вселенським патріархом.

"Справді історичний день: Німеччина повернула Україні грамоту Петра І від 1708 року. Той закликає Митрополита Київського Йоасафа Кроковського не схилятися у бік Вселенського патріарха. Не склалося: вже на днях вона познайомиться у Києві із нашим Томосом", - написав у Twitter посол України у Федеративній Республіці Німеччина Андрій Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили 3D-макет ставки Гітлера

Автор: twitter.com/MelnykAndrij
  Німеччина передала Україні грамоту Петра І
Німеччина передала Україні грамоту Петра І
Документ побачила історик Наталія Сінкевич в бібліотеці Інституту східноєвропейської історії і георгафії при університеті Тюбінгена 3 роки тому.

"Вона собі висіла десятиліттями на стіні і всі вже сприймали її просто як інвентар. Ми знали лише, що наприкінці 1950-х колишній директор інституту купив її у торгівця антикваріатом за дві тисячі марок", — розповідає заступниця директора Інституту східноєвропейської історії Катаріна Кухер, повідомляє DW.

Українсько-німецька комісія за фінансової підтримки міністерства закордонних справ ФРН, півроку шукала докази походження документа та вивчала обставини його зникнення.

З'ясувалося, що до 1922 року грамота зберігалася в ризниці Софійського собору в Києві, потім у бібліотеці при соборі. 1931 року цю бібліотеку передали до Академії наук УСРР, яка зберігала історичні манускрипти у Всенародній бібліотеці України.

Під час нацистської окупації України грамота зникла разом з понад двома десятками інших документів. Дослідники припускають, що документи вивезла зондеркоманда Еберхарда фон Кюнсберга, яка на завдання МЗС Третього Райху вилучала історичні документи і предмети мистецтва на окупованих територіях.

Наукова робота для з'ясування походження грамоти Петра І була завершена ще восени 2016 року. Бюрократичні процедури, необхідні для реституції, затягнулися на кілька років. За словами Катаріни Кухер, кілька разів передача грамоти Україні зривалася через політичну кон'юнктуру.

Автор: dw.com
  Німеччина передала Україні грамоту Петра І
Німеччина передала Україні грамоту Петра І

Як говорить Наталія Сінкевич, російська історіографія послуговується цензурованим текстом грамоти 1708 року. Історик Євген Болохвітінов, який опублікував текст документа в XIX столітті, вилучив з нього фрагмент про те, що Київський митрополит зобов'язувався не повертатися більше до Константинополя.

"Цей документ свідчить про те, що перепорядкування не було одномоментним, а було багаторічним процесом. Вочевидь, бажання київського духовенства повернутися до Константинополя існувало. Через це в грамоті підкреслити, що Кроковський не буде цього робити", — каже дослідниця.

На її думку, цензурування тексту історичних документів свідчить про бажання Росії уникати навіть будь-яких згадок про те, що Київська митрополія була раніше підпорядкована Константинополю. Йоасаф Кроковський був останнім за царських часів митрополитом, обраним київським духовенством. Після нього протягом кількох століть митрополитів прямо призначали з Москви.

В інтернеті опублікували давні фотографії Покровської церкви у Ромнах Полтавської області.

Церкву спорудив у 1764-1770 роках останній кошовий Запорізької Січі Петро Калнишевський та член старшини Давид Чорний. Про це свідчив різьблений напис на одвірку західних дверей

Зараз ви читаєте новину «Знайшли доказ тиску Москви на українську церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі