неділя, 04 серпня 2019 23:13

Знайшли доісторичну майстерню, де створювали кістяні інструменти

Знайшли доісторичну майстерню, де створювали кістяні інструменти
На Львівщині виявили древню майстерню. Фото: "Гал.інфо"

В Історико-культурному заповіднику "Давній Пліснеськ" на Львівщині виявили косторізну майстерню ІХ-Х століття.

Археологи досліджували культурний шар слов'янського часу ІХ-Х ст. Виявили заглиблену житлову споруду цього періоду, повідомляє "Гал-інфо".

"Попри те, що перед нами здавалось би типове заглиблене житло слов'янського часу, зі звичною для Пліснеська каркасно-стовповою конструкцією стін та пічкою-кам'янкою, тут ми відшукали низку завершених виробів із кістки, численні напівфабрикати, відходи від косторізного виробництва. Для обробки кістки міг використовуватися звичайний ніж, який також був знайдений у цьому об'єкті і, до речі, був взагалі універсальним знаряддям для того історичного періоду. Тобто є підстави вважати цей об'єкт косторізною майстернею", – сказала археолог Оксана Якубовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найдавніше поселення людей у Білорусі

Раніше археологи знаходили будівлі, де виявляли численні напівфабрикати, відходи та вироби з кістки. Новий об'єкт попередньо датується початком – першою половиною Х ст.

Дослідники з Історико-культурного заповіднику "Давній Пліснеськ" показали реконструкцію заглибленого слов'янського житла ІХ-Х ст.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли доісторичну майстерню, де створювали кістяні інструменти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі