понеділок, 09 серпня 2021 14:13

Знайшли давній меч, яким пробивали обладунки

Знайшли давній меч, яким пробивали обладунки
Меч з Тернопільщини виставлять у музеї. Фото: Ukraine Arms and Armour Collection

У Кременецькому районі Тернопільської області знайшли 500-річний меч.

Такі мечі називаються естоками. Вони не мають ріжучого леза, тільки вістря, повідомляє Ukraine Arms and Armour Collection.

"Есток доби прекрасної Бони Сфорци Міланської з-під Кременця. Імовірно, північноіталійської роботи. Знахідка червня 2021 року. Постать самої Бони заслуговує на окрему розповідь. І це не про зброю. Тож насолоджуйтесь цим рідкісним артефактом. Незабаром він буде в експозиції музею на виставці, що присвячена козацтву часу гетьмана Сагайдачного та 400-річчю битви під Хотином", – зазначають у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добре зберігся. Знайшли церемоніальний меч, якому 3 тис. років

Цей меч був призначений для пробивання обладунків. Вершники прикріплювали його праворуч від сідла і використовували замість піки.

Українські археологи виявили давній зігнутий майстром меч неподалік села Малі Підліски Львівської області. Здійснювали археологічну розвідку на місці будівництва Північної об'їзної Львова. Знахідці понад 1,5 тис. років. Це гладіус. Так називали короткі римські мечі, якими користувались піхотинці.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли давній меч, яким пробивали обладунки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі