четвер, 03 жовтня 2019 17:25

Знайшли 350-річний документ зі згадкою про Україну

Історик Тарас Чухліб віднайшов у польських архівах перекладений з турецької на польську Бучацький договір. Угоду підписали Річ Посполита та Османська імперія 1672-го. У тексті є напис "Ukrainskie Panstwo" - Українська держава.

"У щойно віднайденому в польських архівах договорі у пункті 4 -му стверджується "Українську державу з давніми кордонами козакам віддати", - пише у Facebook дослідник.

Розповідає, що Українськими землями в ньому визначаються землі Південної Київщини та Брацлавщини, над якими мав контроль тодішній гетьман Петро Дорошенко. Самі українські козаки були присутні при укладанні угоди, як союзні Туреччині. Вимагали включити пункт щодо встановлення кордонів України по річках Горинь і Лабунь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володар булави домовився з кремлем про Київ

Чухліб підкреслив, що оригінал договору з перекладом на польську публікується вперше. У коментарях до посту припускають, що саме завдяки згадкам про Україну та українців, значну частину оригінальних міжнародних договорів завойовники сторіччами ховали від очей світової спільноти та дослідників.

Автор: facebook.com/TChuhlib
  Тарас Чухліб опублікував фото оригінального Бучацького миру
Тарас Чухліб опублікував фото оригінального Бучацького миру
27 серпня 1672-го українсько-турецько-татарська армія здобула фортецю Кам'янець у сучасному Кам'янці-Подільському на Хмельниччині. Армію очолював гетьман Петро Дорошенко, турецький султан Мухаммед IV і кримський хан Селім-Гірей. Вони розпочали війну проти Річі Посполитої. Ослаблена довгими війнами Річ Посполита була змушена укласти з Османською імперією Бучацький мир 1672-го. Україна передавалася у власність гетьману Дорошенку. Поділля і Кам'янець напряму входили до Османської імперії.
Зараз ви читаєте новину «Знайшли 350-річний документ зі згадкою про Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі