вівторок, 11 серпня 2020 10:49

Зіткнулися пасажирські літаки

Зіткнулися пасажирські літаки
В центрі селища Курилівка було споруджено пам'ятник футболістам "Пахтакора" і усім жертвам авіакатастрофи Фото: wikipedia

Пасажирські літаки Ту-134 зіткнулися у небі неподалік Дніпродзержинська - тепер Кам'янське Дніпропетровської області, 11 серпня 1979 року. Загинули 178 чоловік.

Управління польотами здійснювали у Харківському центрі. Того дня на маневри літакам залишили 2 повітряні коридори. 3-й тримали відкритим для члена Політбюро ЦК КПРС Костянтина Черненка, який мав летіти на відпочинок у Крим до генсека Леоніда Брєжнева.

Старший зміни центру Сергій Сергеєв призначив на найважчий сектор молодого недосвідченого диспетчера Миколу Жуковського, контролювати роботу якого мав Володимир Сумський. Цим Сергеєв порушив інструкцію.

Ту-134 піднялися у небо о 12:52 і о 13:11 з Воронежа і Донецька. На борту літака Білоруського управління цивільної авіації, що мав летіти до Мінська, перебували 83 особи, зокрема 17 представників футбольної команди "Пахтакор" - 13 гравців, тренер, лікар і адміністратори. Незабаром мали грати проти мінського "Динамо". Інший літак Молдавського управління цивільної авіації летів до Кишинева. На борту знаходились 95 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа в Індії: повідомили кількість загиблих

Диспетчери допустили першу помилку. У районі Дніпропетровська літаки пролітали би з різницею в 1 хв, при нормі в 3 хв. Йшли назустріч один одному на висоті 8,4 тис. м. Коли Сумський помітив небезпеку, то о 13:34 наказав білоруському екіпажу підніматися на 9 тис. м. Інший літак Іл-62, що летів на тій висоті, мав перейти на 9,6 тис. м, звільнивши для нього простір. Втім, Сумський отримав незрозумілу відповідь і не став уточнювати, чи усі прийняли розпорядження. Білоруський рейс залишився на висоті 8,4. За хвилину обидва літаки Ту-134 зіткнулися, забравши життя усіх, хто був на борту. Падаючі уламки помітили інші пілоти над селищем Курилівка.

Про катастрофу громадянам СРСР повідомили майже за 4 доби. Суд над винуватцями відбувся за 9 місяців - обидва диспетчери отримали по 15 років колонії. Старшого зміни до відповідальності не притягнули.

У літак Ту-154, в якому у квітні 2010 року загинув президент Польщі Лех Качинський і ще 95 пасажирів, було закладено вибухівку. Такого висновку дійшла комісія з розслідування авіакатастрофи. Звіт щодо результатів розслідування опублікував колишній міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич.

Зараз ви читаєте новину «Зіткнулися пасажирські літаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі