неділя, 19 січня 2020 08:20

Жінка із найвищої касти стала керівницею країни

Жінка із найвищої касти стала керівницею країни
Індіра Ганді стала третім прем'єр-міністром Індії. Фото: https://interesnyefakty.org

Індіра Ганді стала третім прем'єр-міністром Індії 19 січня 1966 року. В Індії — це фактичний керівник країни. Посаду отримала як лідер парламентської фракції Індійського Національного Конгресу.

Індіра Пріядаршині – єдина дочка першого прем'єр-міністра країни Джавахарлала Неру. Вони були однією із найбагатших родин Індії, належали до найвищої індійської касти брахманів. Отримала європейську освіту. В Оксфордському університеті вивчала історію і основи управління.

У 22 роки стала прес-секретарем батька і супроводжувала його у всіх закордонних поїздках. Заміж Індіра вийшла через три роки за журналіста Фероза Ганді, якого вона знала з дитинства. Народили двох синів - Раджива і Санджая. Після смерті батька вирішила піти у велику політику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсіонерку обрали президентом

Двічі обиралася прем'єр-міністром. В Індії — це фактичний керівник країни. Посаду отримала як лідер парламентської фракції Індійського Національного Конгресу. Зміцнила імідж своєї країни у світі, націоналізувала 14 найбільших банків. Індія вперше за довгі роки стала незалежною від імпорту продовольства.

В останні роки правління Індіра Ганді конфліктує з сикхами - індійці, які належали до релігійної общини проголошували рівність усіх людей перед єдиним богом, незалежно від касти і соціального становища. В Індії їх білше 18 млн. В її особистій охороні – двоє сикхів. Їх таємно завербували екстремісти. 31 жовтня 1984 року її вбили два охоронці особистої служби безпеки. Випустили 33 кулі. Вбивць схопила охорона, одного застрелили на місці. Індіру Ганді не вдалося врятувати, вона померла в лікарні. Уряд очолив її 40-річний син Раджив.

Новим президентом Індії вперше за 60-річну історію її незалежності стала жінка - 72-річна Пратібха Патіль. 21 липня 2007 року. Вона набрала майже дві третини голосів виборців.

Зараз ви читаєте новину «Жінка із найвищої касти стала керівницею країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі