четвер, 07 березня 2019 08:21

Згоріли 200 будистських монастирів

Згоріли 200 будистських монастирів
Пожежа в японській столиці Кіото 1788 року. Гравюра. Фото: GidTravel

Пожежа в японській столиці Кіото 7 березня 1788 року знищила історичні райони міста. Стала однією із найбільших в історії Японії.

Протягом XVII-XIX століття Кіото був одним з найзаможніших міст країни. В цей час зародилися кіотські традиційні ремесла по виготовленні шовку, порцеляни, лакованого посуду та фарбованої бавовни. Місто було третім за величиною після Едо й Осаки. Його населення становило понад 400 тис. осіб.

Пожежа спалахнула на східному березі річки Камо. Вранці вогонь зайнявся в приватному будинку. Поширився на південь й перекинувся на західний берег річки. Через сильний вітер охопила майже все Кіото.

Пожежа тривала 3 дні. Знищила 37 тис. будівель, 201 буддистський монастир і 37 шінтоїстських святилищ. Вигоріло 80% площі міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після руйнівного землетрусу в Японії почали будувати сейсмостійке житло

У найбільшій пожежі в історії Кіото згоріли основні архітектурні пам'ятки: імператорський палац, замок Нідзо, Кіото Сейшин. Збиток від пожежі серйозно зашкодив економіці Кіото. Після Великої пожежі місто відбудовували більше трьох років. Мешканці голодували та хворіли через санітарний стан.

Один із найбільш руйнівних в історії Японії землетрусів розпочався зранку 28 жовтня 1891 року у японських провінціях Нобі, Міно й Оварі. Кількість постраждалих - 17 175, зруйновано понад 140 тисяч будівель. Японія — країна з високою сейсмічною активністю, тут багато вулканів. Усього в Японії нараховується приблизно 200 вулканів, з них близько 40 – діючі.

Зараз ви читаєте новину «Згоріли 200 будистських монастирів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі