пʼятниця, 28 лютого 2020 08:20

Згоріла будівля Федеральних зборів

Згоріла будівля Федеральних зборів
Після смерті Президента Гінденбурга Гітлер отримав верховну владу. Фото: https://arena.press

Після підпалу рейхстага 28 лютого 1933-го президент Німеччини Гінденбург підписав указ "Про захист республіки", що скасовував усі основні громадянські свободи. Канцлеру Адольфу Гітлеру надані додаткові повноваження.

На президентських виборах 1932-го у другому турі Гінденбургу вдалося одержати 19,36 млн голосів (53%) проти 13,4 млн (36,8%), поданих за Гітлера, і знову стати рейхспрезидентом. Прибічники нацистів розгорнули хвилю терору проти комуністів і соціал-демократів, викликавши реакцію у відповідь. Країна опинилася на межі громадянської війни.

У приміщенні парламенту виникла пожежа. В організації звинуватили комуністів. Наступного дня президент Гінденбург підписав закон "Про захист народу і держави". Гітлер обмежив громадянські свободи і заборонив діяльність КПН. Штурмові загони СА і СС отримали статус державної поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За ніч студенти спалили на вогнищі 20 тисяч книжок

У присутності депутатів рейхстагу, вищих чинів армії та держави престарілий президент зачитав декларацію, в якій підтвердив, що повністю довіряє Гітлеру. Знищення конституції, демократії та громадянських свобод відбувалося відповідно до закону і зі схвалення глави держави.

Після смерті Гінденбурга Гітлер став одночасно главою держави і верховним головнокомандувачем зі збереженням посади рейхсканцлера. У його руках зосередилася вся верховна влада у державі.

10 травня 1933 року на площі Опери в Берліні студенти-нацисти спалили близько 20 тисяч книжок "неарійського духу". Такі ж акції пройшли в 20 найбільших містах Німеччини. Це стало стало початком епохи державної цензури і контролю за культурою.

Зараз ви читаєте новину «Згоріла будівля Федеральних зборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі